Om man trampade in på Lindblads Motor AB i Stockholm 1952 och slantade upp 14.335 kronor, så blev man ägare till en fabriksny Tatra T 600 Tatraplan. Men modellen kallades vanligen enbart Tatraplan. Den drevs av en luftkyld 4-cyl svansmotor på 1,95 liter och 52 hk.
Formgivningen var mycket modern för sin tid med släta karosserisidor, hel vindruta och svepande former. På Lindblads var man entusiastiska inför agenturen. Kriget hade skapat ett uppdämt behov av nya bilar. Sverige hade förbrukat sin dollarvaluta med extrema importrestriktioner som följd. Och Europa låg till stora delar fortfarande i ruiner. De bilfabriker som hade kommit igång med tillverkning igen, portionerade ut bilarna till olika marknader för att göra sina produkter kända för så många som möjligt.
Ofta fick de inhemska bilköparna vänta längst eftersom respektive land var i behov av utländsk valuta. På de svenska vägarna rullade mest gamla förkrigsbilar på urusla däck. Åren efter kriget var det även ransonering på gummi. Bilister tvingades skrota förkrigsbilar i bra skick och köpa ny bil enbart för att komma över en vagn med fina däck!
I ett sådant handelsklimat trodde naturligtvis Lindblads Motor AB, att den nya, strömlinjeformade Tatraplan från Tjeckoslovakien skulle bli ordentligt efterfrågad.
LITEN KAPACITET OCH HÖGT PRIS
Nu blev det inte så. Redan 1946—1947 hade några enstaka Tatra kommit till Sverige. Ganska stora bilar med 8-cyl luftkyld svansmotor, exklusivt byggda och med en extrem design som dominerades av en mittplacerad stjärtfena. Även den mindre Tatraplan hade mittfena, men aningen mer diskret.
Tatraplan upplevdes som allt för modern för svensk smak. Vid samma tid kostade en Volkswagen 7.860 kr, en Volvo PV 444 hade en prislapp på 9.175 kr. Importrestriktionerna började lätta och 1952 var Chevrolet det enda amerikanska GM-märket som kunde importeras fritt till Sverige. Priset var 15.970 kr. En i alla avseenden mer attraktiv vagn med 6-cyl toppventilsmotor. Populär i Sverige var också Standard Vanguard, som var en medelstor brittisk vagn med generösa utrymmen till priset 12.110 kr.
Totalt kom inte fler än 184 exemplar av Tatraplan till Sverige. Priset var inte konkurrenskraftigt, trots att det sänktes till 13.055 kr 1953. Tatraplan hade ett allt för udda utseende och tillgången på reservdelar var osäker.
TATRAPLAN BYGGDES ÄVEN AV SKODA
Som nämnts inledningsvis hette bilarna Nesselsdorf och började tillverkas så tidigt som 1897 av Nesselsdorfer Wagenbau-Fabrik Gesellschaft, men efter krigsslutet 1918 kom staden att ingå i Tjeckoslovakien och stadsnamnet ändrades till Koprivnice. 1920 ändrades därför bilmärket till Tatra.
Redan från början tillverkade man både personbilar och lastbilar. Under 20-talet knöts den välkände bilkonstruktören Hans Ledwinka till företaget. Tatra får därmed sägas ha en både lång och traditionsrik historia. Men Tatraplan som bilmodell blev däremot inte särskilt långlivad. Produktionen upphörde redan vid utgången av 1953 års modell.
I fabriken i Koprivnice tillverkades totalt 4.235 Tatraplan under åren 1947—1951. Därefter flyttades tillverkningen till Mlada Boleslav där Skoda tillverkades. När produktionen upphörde under 1953 hade 2.099 Tatraplan byggts i Skoda-fabriken.
OMVÄRLDEN FÖRDES BAKOM LJUSET
Den övriga bilindustrin gavs uppfattningen att Tatra därmed lämnade personbilstillverkningen för alltid. Nya modeller av tunga lastbilar gick i produktion och det nämndes inte med ord något om personbilar.
Det är ju också sällsynt att en bilmodell läggs ner innan nästa går i produktion. Det mest kända exemplet på detta var 1927 då Ford Motor lade ned Model T och stängde tills man kunde starta tillverkningen Model A. Men vid det tillfället var det ett känt faktum att en ny Ford var på gång att introduceras. Produktionsstoppet skedde enbart av praktiska skäl eftersom allt gammalt skulle ut.
Med Tatra var det annorlunda. Plötsligt tillverkades inte Tatraplan längre, och inte någon annan Tatra personbil heller.
Men verkligheten var att Tatra arbetade febrilt med att utveckla en helt ny personbil som var väsensskild från Tatraplan. Man ville hålla kvar ideologin att komma med nya bilar som var chockerande moderna, ja helt enkelt futuristiska.
Men på en punkt höll man på traditionerna. Den nya motorn förblev luftkyld och den placerades bak. Men det var en nykonstruerad V8 på 2,5 liter. Introduktionen av denna nya Tatra 603 skedde 1956 och producerades till 1963 i 5.992 exemplar. 603, dess efterföljare 2-603 och den sedermera helt nya 613/3 var alla mycket exklusiva och dyra vagnar. Men för Tjeckoslovakien var det ur prestigesynpunkt viktigt att ämbetsmän i den högre hierarkin kunde åka ståndsmässigt i bilar som hade tillverkats i landet.
Text: Jan-Eric C. Olfwenstam