Den personbilsmodell av Opel som hade varit enklast att påbörja serietillverkning av efter Andra Världskriget, var just Opel Kapitän. Det hade dessutom varit smidigast eftersom man redan använde den 6-cylindriga Kapitän-motorn i lastbilen Opel Blitz. Men ”Occupation Regulations” förbjöd dock tillverkning av tyska personbilar med en cylindervolym överstigande 1,5 liter!
I november 1947 annonserades därför den första efterkrigsmodellen av Opel Olympia. Först efter ytterligare avregleringar kunde slutligen produktionen av Opel Kapitän startas i oktober 1948.
Modellnamnet Kapitän introducerades första gången i november 1938 och tillverkades till oktober 1940. När produktionen återupptogs åtta år senare i oktober 1948, var det i princip samma bilmodell. Den enda påfallande ändringen var annorlunda utformade framskärmar med normala, runda strålkastare istället för de aerodynamiskt utformade lamporna från åren före kriget. Dessutom tillverkade man enbart 4dr-modellen. Drivkällan var en rak 6-cylindrig toppventilsmotor på 2,473 liter, utvecklande 55 hk vid 3500 v/min.
Inte förrän i mars 1951 kom en mer påtaglig modernisering. Den gamla spetsnosen med täta horisontella ribbor ersattes då av en mer rundad spetsnos med tre kraftiga horisontella kromlister. Under dessa pryddes fronten av en krombjälke med inskriptionen OPEL. Även stötfångarna blev kraftigare och därmed mer moderna. Takformen detaljändrades och bakskärmarna blev strömlinjeformade samt dragna bakåt. Samtidigt ersattes det sluttande bakpartiet av ett utbyggt bagageutrymme. Resultatet var både mer praktiskt och gav ett mer harmoniskt linjespel. Influensen från Chevrolet i USA var tydlig. Motoreffekten höjdes till 58 hk.
KAPITÄN GÖR RÄTTNING I LEDET
För General Motors var självklart den amerikanska marknaden den viktigaste. Den var mångdubbelt större än den i det krigshärjade Tyskland. De praktiska omständigheterna i Tyskland bidrog också till en långsammare utveckling av de flesta bilmärken. För Opel var det viktigast att främst erbjuda marknaden en modernare Blitz och därefter en modern Opel Olympia med pontonkaross som kom i mars 1953. I det fattiga Europa var det Olympia som av naturliga skäl var volymbilen. Samtidigt arbetades det intensivt på en ny Kapitän. I september 1953 kom Olympia Caravan och i november samma år var det dags för den första verkligt moderna modellen av Kapitän som gick i produktion som 1954 års modell.
Här hade man hämtat inspiration från flera av GM´s amerikanska bilmärken. Däribland hade man sneglat på Cadillac och försåg Kapitän med liknande baklampor. Den stora tredelade bakrutan påminde om Buick medan resten av karossens harmoniska linjer visade släktskapet med Chevrolet.
Men 50-talet krävde ständig förnyelse även i Europa och en rejält ansiktslyft Kapitän såg dagens ljus i september 1955 som 1956 års modell. Det var samma grundkaross men den försågs med nya framskärmar med överdelen framdragen över strålkastarna. Det blev även en flackare motorhuv och en ny grill med kromat galler, bestående av vertikala ribbor.
Även bakskärmarna fick ny form med högre rygg. Dessa blev mer utdragna och försågs med vertikala baklampor. Blanklisten på sidan blev större och fick ny utformning. Till 1958 kompletterades utbudet med Kapitän L där bokstaven givetvis står för Lyx.
Effekten var nu uppe i 75 hk och den 6-cylindriga motorn blev känd för att var i princip outslitlig. Driftsäker men också mycket bränslesnål gjorde Kapitän till en synnerligen pålitlig vagn med låga driftskostnader och sällsynta driftstopp. Inte så konstigt att den fick smeknamnet ”Spargrisen”. Kapitän blev en verklig kelgris hos Sveriges taxiåkare och Polisen övergav merparten av sin gamla bilpark till förmån för Opel Kapitän! Här fanns utrymme att transportera många busar och 75 hk var inte heller fy skam i mitten på 50-talet.
Opel Kapitän hade gjorts till en verklig försäljningsframgång, men en svacka skulle komma. Hösten 1957 introducerade Opel sin 1958 års Olympia Rekord med USA-design inkluderande panoramavindruta både fram och bak. Den välkända P1 som var den interna beteckningen.
Visst var Olympia Rekord tänkt att förbli volymbilen från Opel, men fabriksledningen blev bokstavligt talat, taget på sängen! I sina vildaste fantasier kunde man inte tro att en så amerikaniserad liten familjebil skulle bli så omåttligt populär över hela Europa! I Sverige körde Rekord förbi redan 1958 och låg tvåa i försäljningsstatistiken efter Volkswagen. Samtidigt sjönk plötsligt försäljningen av Opel Kapitän. Den var ju inne på tredje årsmodellen med oförändrat utseende och alla visste att det inom kort skulle komma en ny, mycket modernare Kapitän.
1959 KAPITÄN BLEV EN SKÖNHET TACK VARE ETT UPPSKRUVAT TEMPO!
Den nya Kapitän projekterades i och för sig samtidigt med 1958 års Opel Rekord, men med ständiga modellbyten och enorm efterfrågan på Rekord och Caravan, stirrade sig fabriksledningen blinda på designen från Rekord. Det var aldrig något snack om behovet att anpassa Kapitän efter den kundkrets som sedan skulle köpa en bil i den storleksklassen. En mycket vacker miss med andra ord!
Introduktionen påskyndades maximalt och den totalt nya 1959 Kapitän kom redan i juni 1958. Tyskarna har en egensinnig ovana att tala om ett produktionsår istället för årsmodell. Så i just Tyskland påstår man att den nya Kapitän kom som 1958 års modell. Detta är befängt. Den tillverkades bara ett enda år, från juni 1958 till juni 1959 — och det är 1959 års modell som är korrekt, PUNKT. Givetvis såldes den i övriga världen enbart som 1959 års modell.
Naturligtvis väntade kunderna otåligt på den nya Kapitän. Och när den premiärvisades mottogs den med förtjusning och lyriska uttalanden. Den var idealisk i dimension, precis lagom större än Rekord, men mindre än Chevrolet som hade vuxit för varje generation. En elegant, amerikaniserad vagn med panoramavindruta både fram och bak. Bara marginellt större och med välbalanserade linjer. Rymlig och bekväm i sidled. Opel var redan tidigare kända för stora bagageutrymmen och med nya Kapitän ökades volymen ytterligare.
Allt tycktes frid och fröjd. Men försäljningen gick inte så bra som man hoppats. Detta trots det attraktiva utseendet och märkbart förbättrad väghållning. Bekymret visade sig vara, att den nya Opel Kapitän var opraktisk! Den vackert svepande taklinjen och de enligt många felvända bakre takstolparna, resulterade i en mycket dålig takhöjd för passagerarna i baksätet. Dessutom klagade en del passagerare på att den vackra panoramarutan bak, i själva verket utsatte personerna i baksätet för solljus i nacken.
Polisen som varit en stor köpare av Opel Kapitän svek 1959 års modell. Taxiägarna svek också Kapitän. Bilen var felkonstruerad och erbjöd inte ett bekvämt insteg i baksätet. En tredje stor kundkrets var handelsresande. Även dessa svek i stor utsträckning 1959 års modell. Återigen var det takhöjden i baksätet och bakdörrarnas utformning, som gjorde att man stämplade modellen som opraktisk!
DE HÖGA HATTARNAS VAGN
Trots att utseendet mellan 1959 och 1960 års modell är mycket tydlig, så är det faktiskt ”bara” en ansiktslyftning. Hade Adam Opel AG haft bråttom att introducera 1959 års modell, så hade man närmast panik för att hinna förändra den till modellåret 1960.
Ändå lyckades man storartat. Taklinjen höjdes i bakkant. Bakre takstolpen lutades åt andra hållet och bakrutan blev mer upprätt med ett något längre tak som resultat. Samtidigt skapade man slankare bakskärmar och mer diskreta baklampor. I fronten drogs grillen ut till bilens fulla bredd.
Av 1959 års modell tillverkades endast 34.842 bilar. Produktionen låg nere en dryg månad i avvaktan på den nya modellen som introducerades i augusti 1959 och tillverkades till december 1963. Den totala produktionen blev 145.618 exemplar. Men jämför man årsproduktionen så blev försäljningsökningen bara marginellt bättre! Detta trots att både polis, taxi och handelsresande kom tillbaka som kunder av Opel Kapitän.
Orsaken sägs vara att många inom dessa kategorier hann köpa ny bil av något annat märke och att man inte bytte bil varje år. Kapitän höll på att tappa en del av sin kundkrets, men återhämtade sig efter en tid.
OPEL KAPITÄN SOM SAMLARBIL
Som bilmärke var Opel omåttligt populära både i Tyskland och i Sverige. Och så är det också nu när dessa årgångar sedan länge blivit samlarobjekt.
Men av Kapitän är det utan tvekan just 1959 års modell som är den mest eftertraktade idag! Köparna formligen slåss om de få exemplar som finns till salu. Och eftersom den bara tillverkades i en enda årsmodell, så är av naturliga skäl modellen sällsynt.
Men även 1960—1963 Kapitän håller en hög svansföring i prishänseende, men är inte lika dyrbara som 1959 års modell. På tredje plats kommer förstås 1956—1958 Kapitän och på fjärde plats kvalar 1954—1955 års modell in.
1953 och äldre står inte lika högt i pris. Visst är de värdefulla och visst finns det ägare som begär rejält för sina bilar. Men de är inte särskilt eftertraktade och blir därmed svårare att sälja. Samma sak är det med 1964 och nyare årsmodeller. Mycket fina och välbyggda bilar. Mycket högt skattade som nya, men som samlarbilar är de lite väl slätstrukna för att ligga högt i pris.
Den ensamma årgången 1959 är alltså den gyllene modellen av Kapitän — och visst är den vacker!
Av Jan-Eric C. Olfwenstam