Motor-Life Today Besök oss på facebook!
    • Tidningsportalen
    • Kontakta Redaktionen
    • Automobile Report
    • Bilnyheter
    • Concept Cars
    • Högoktanigt
    • Nyhetsarkiv
    • Trafik
    • HEAVY Road Vehicles
    • Nya Fordon
    • Fordonshistoria
    • Offroadhobbyn
    • Nyhetsarkiv
    • America Yesterday
    • Bensinstationer
    • Bilindustri
    • Dealer
    • Kända personligheter
    • Motell
    • Vyer från Europa
    • Bilar & Trafik
    • Motor-Life
    • Automobilhistoria idag
    • Bilhobbyn
    • American Car Review
    • Bilar värda uppmärksamhet
    • Classic Cars Guide
    • Trender & Traditioner
    • Profiler inom amerikansk bilhobby
    • Lagar & myndighetsutövning
    • Modellbilar
    • Nytt i detta nummer
    • Old Good Stuff
    • Minnenas Arkiv

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord
Hem › Motor-Life › Automobilhistoria idag › Motala Motormuseum bjuder på njutningsfrosseri!

Motala Motormuseum bjuder på njutningsfrosseri!

Januari 2017 — Redaktionen

Motala Motormuseum är tveklöst värt ett kulturpris! Skapat av entreprenören och bilentusiasten Jan-Ove Boll har muséet blivit ett eldorado för alla nostalgiker. Här finns bilar, MC, flyg, radio, foto, genuina miljöer och mycket mer!

Grunden till detta absolut unika museum lades av affärsmannen och entreprenören Jan-Ove Boll i Motala. Inte för att tjäna pengar, utan istället med målsättningen att förverkliga sin hängivenhet till tekniken i alla dess former. Jan-Ove speglar en drivkraft som få är förunnat att besitta!

Att beståndsdelarna är vad de är, har sin naturliga förklaring. Jan-Ove har sedan barnsben ett genuint intresse för samlarbilar, vilket under årens lopp resulterade i allt fler bilar i hans ägo. Som den entreprenör han är, blev det naturligt att skapa ett bilmuseum.

Men intresset var inte ensidigt till fyrhjulingarnas fromma. Även motorcyklar och annan teknik fascinerade Jan-Ove. Inte minst det faktum att Motala är radiostaden i Sverige framför alla andra!

För Jan-Ove innebar det ett starkt affärsengagemang i radio- och TV-handeln i Sverige, medan fordon av olika slag blev det stora fritidsintresset.

Hösten 1994 engagerade han sin gode vän Bengt Pettersson, att de tillsammans skulle bygga om ett 60 år gammalt spannmålsmagasin i Motala hamn till ett genuint museum. Bengt Pettersson tvivlade på att projektet skulle bli lönsamt och än mer tvivlande blev han då det bestämdes att muséet skulle öppna redan ett drygt halvår senare!

Men Jan-Ove var som vanligt envisheten själv och Bengt den skicklige trollkonstnären och i maj 1995 invigdes muséet!

Med stor inlevelse berättar Jan-Ove om sin bekantskap med skriftställaren Erik Zetterström, betydligt mer känd som Kar de Mumma. Denne gentleman, oftast klädd med cylinderhatt förvärvade en lätt begagnad 1951 Rolls-Royce Silver Dawn och många undrade hur han hade råd att köpa en så dyr vagn. Kar de Mumma svarade att ”han hade inte råd, att inte göra det”. ”Den här bilen kan jag behålla hela livet”, påpekade han.

Han visste nog inte hur rätt han hade! Våren 1995 såldes vagnen på auktion till Motala Motormuseum. Den 7 juli 1997 avled Kar de Mumma i den aktningsvärda åldern av 92 år. Från dagen av försäljningen och till sin bortgång höll Kar de Mumma en återkommande kontakt med Jan-Ove Boll och de blev naturligtvis vänner.

Sedan dess står vagnen på Motala Motormuseum i en särskild nisch och med en naturtrogen pappfigur i full skala, föreställande den omtyckte skriftställaren, bekvämt lutad mot sin Rolls-Royce.

 

SUCCÉ REDAN FÖRSTA ÅRET

När uppbyggnaden pågick av bilmuséet, kalkylerade man med att det skulle besökas av 10.000 betalande besökare det första året. Så blev det nu inte. Det kom faktiskt 27.000 betalande besökare! Det senaste året har muséet haft 180.000 besökare och är det mest välbesökta muséet i Skandinavien!

Jan-Ove Boll pekar stadigt med hela handen mot Kar de Mummas Rolls-Royce och berättar leende att;

— Förvärvet av Kar de Mummas Rolls gav muséet en enorm uppmärksamhet i all press och TV. Ryktet om köpet spreds som en löpeld och därmed uppmärksammades också själva bilmuséet i sin helhet.

Vid invigningen var utställningsytan 1.400 kvm. På denna trängdes cirka 250 fordon varav ett 50-tal var bilar. Dessutom en imponerande samling av cirka 400 radioapparater, som med åren blivit drygt 600 exemplar.

Under hösten 2007 påbörjades en utbyggnad som var klar våren 2008. Nu förfogar muséet över 2.000 kvm och antalet bilar har utökats till drygt 70 vagnar. Merparten av de utställda föremålen äger muséet, men det finns också enstaka objekt som är inlånade.

Utöver det som exponeras finns bland annat ytterligare bilar som lagerhålles för att kunna växla utbudet mellan olika säsonger.


GENUINA MILJÖER BÖRJADE MED EN MACK

Redan när muséet invigdes 1995 kunde man visa upp en genuin bensinmack! Vi pratar alltså inte om en kuliss, utan om en hel mack med bensinpumpar, stationsbyggnad och allehanda därtill hörande detaljer — som exempelvis en typiskt mörkgrön Saab 92.

Men det var bara början. Snabbt kompletterades macken med en lång rad andra miljöer. Exempelvis en riktigt gammal verkstad, ett typiskt svenskt vardagsrum från 50-talet med en lika gammal, men fungerande televisionsapparat. Ja, man uttryckte sig så på den tiden när TV var en häpnadsväckande nyhet. Folk samlades utanför radiohandlarnas skyltfönster för att se på det man då inte hade råd att köpa.

Nästa steg av muséets utveckling blev ljud. Betraktar man bilverkstaden så börjar de två skyltdockorna att prata med varandra på ett sätt som stämmer helt överens med tidsbilden. Tittar man tillräckligt länge på Verner von Heidenstam vid sin 1931 Chrysler Imperial, så får man plötsligt höra skalden läsa en dikt!

Allt detta vittnar om ett djupt engagemang hos Jan-Ove och hans medarbetare. Det gör muséet levande, samtidigt bjuder det på en bred kulturhistoria utan motstycke.

 

KÄNDISARNAS HIMMELRIKE

Att visa upp en rad kändisars bilar har blivit något av ett adelsmärke för Motala Motormuseum. Det är inte särskilt konstigt eftersom Kar de Mumma och hans 1951 Rolls-Royce Silver Dawn var med redan från början.

Kar de Mumma var pseudonymen för skriftställare Erik Zetterström. 1922 gav han ut sin första bok som hette ”På min pappas gata” och som snabbt blev en klassiker. Han skrev och gav ut mer än 90 böcker och blev även en högt älskad kåsör. Faktiskt var han krönikör i Svenska Dagbladet i 75 år, från 1922 till sin bortgång 1997.

Mycket har ett samband på Motala Motormuseum. Strax intill Kar de Mummas Rolls-Royce står Verner von Heidenstams magnifika 1931 Chrysler Imperial. Heidenstam föddes 1859 och debuterade som författare 1888. Blev snabbt kallad för nationalskald och var ledamot i Svenska Akademien 1912—1940. Verner von Heidenstam var också en av herrarna som tog över Svenska Dagbladet 1897. Sålunda samma tidning som Erik Zetterström blev krönikör i från och med 1922. Verner von Heidenstam mottog även Nobelpriset i litteratur 1916. Han var född i Olshammar utanför Örebro, men förvärvade stället Övralid en mil norr om Motala, där han uppförde en ny stilren byggnad, som han flyttade in i 1925.

Alldeles intill Kar de Mummas Rolls-Royce exponeras en vacker och sällsynt vagn. Det är revykungen Karl Gerards magnifika 1961 Daimler Majestic 3.8 Litre. Med sin tjusiga lackering i svart och gräddgult är bilen ett lysande exempel på den air, som kännetecknade Karl Gerard under hela hans artistliv. Bilen förvärvades av Motala Motormuseum i juli 1996.

Alldeles intill Karl Gerards Daimler står en vit Puch Dakota av 1962 års modell. Denna moped inköptes till vår nuvarande Konung Karl XVI Gustaf från en handlare i Borgholm på Öland. Avsikten var att Kronprinsen skulle använda mopeden under sommarvistelserna på Solliden, vilket det också blev. Men Kronprinsen var 16 år när han fick mopeden. Mamma Drottning Sibylla ville inte att den unge sonen skulle ge sig ut i trafiken redan som 15-åring, som andra ungdomar! Prinsen fick snällt vänta ett år längre! På mopedens namnskylt står det: H.K.H. Slottet Stockholm.

Muséet förfogar även över Sveriges största samling av Rolls-Royce. I denna inbegripes inte enbart Kar de Mummas vagn, utan även en 1927 Rolls-Royce Phantom I som ägdes av Greta Garbo! Hon levde som bekant större delen av sitt skådespelarliv i USA. Men Greta Garbo är inte bara känd för sina talanger på filmduken. Hennes intresse för verkligt exklusiva bilar är också väl känt. Hon ägde flera Rolls-Royce, Lincoln, Packard och till och med Duesenberg.

En annan sann bilentusiast är Arnold Sundqvist som är född i Motala, men under hans extremt färgstarka liv haft hela jordklotet som tummelplats. Arnold, som bland många bravader blev känd som världens snabbaste svensk med sin raketbil, återkommer vi till med en specialartikel i American Car Review. Men raketbilen Silver Streak Jet från 1972 står givetvis utställd på Motala Motormuseum — var annars?

 

ETT BRETT SPEKTRUM AV BILAR

På Motala Motormuseum finns allt! Inte bara en rad kändisars eleganta lyxåk eller Arnolds otroliga raketbil. Här finns det mesta från 1956 Lloyd LP400S till en prototyp av Koeningsegg, från 1968 Amphicar till 1988 Lamborghini, från en kopia av 1886 Benz Motorwagen (världens första bil) till 1991 Williams F1. Men det finns också i princip allt där emellan. Självklarheter som Volvo, Volkswagen, Opel, Ford, Chevrolet, Hillman, Renault, Austin, Oldsmobile, Cadillac, Jaguar, Mercedes-Benz och ytterligare ett oändligt antal bilar.

Till detta en mycket stor samling motorcyklar och en ofattbar samling radioapparater, TV, bandspelare med mera.

 

PLANERA FÖR MINST ETT HELDAGSBESÖK

Sedan 2009 är Johan Rahm muséeintendent på Motala Motormuseum. Liksom hans chef Jan-Ove, är Johan bilentusiast sedan barnsben. Uppvuxen på en bondgård där omgivningen snurrade mer om motorcyklar och bilar, än om kreatur. Unge Johan fick arbete på Svensk Bilprovning där han blev kvar i 23 år som platschef.

Men sedan 2009 är Johan en av eldsjälarna som brinner för Motala Motormuseum. Det är faktiskt vanligt att man kan se Johan sju dagar i veckan på muséet. Själv tycker han inte det är konstigt eftersom bilar och teknik är hans hobby!

På plats finns numera även Hotell Nostalgi och det är verkligen behövligt! Du som avser att besöka detta museum bör avsätta minst en hel dag! Det är ”bara” 2.000 kvm, men den ytan är fullsmockad med prylar i det oändliga. Och allt exponerat på ett fascinerande smakfullt sätt.

Förutom hotell finns ett brasseri med läckra maträtter och fullständiga rättigheter. Intill receptionen finns även en välsorterad souvenirbutik.


PLATS OCH ÖPPETTIDER

Motala Motormuseum är beläget på Platensgatan 2 i Motala hamn. Till skillnad från de flesta andra muséer, håller man öppet hela året mellan kl 08.00—20.00, med en begränsning på söndagar till kl 10.00—18.00.

 

Text  Jan-Eric C. Olfwenstam

Foto: Richard E. Olfwenstam

Den trivsamma entrén till Motala Motormuseum. Till höger i bild syns en 1968 Amphicar, som är ett tysktillverkat amfibiefordon. Bilen var främst avsedd för den amerikanska marknaden.

Johan Rahm till vänster och Jan-Ove Boll vid 1968 Amphicar.

Hotell Nostalgi ligger i 90 graders vinkel intill muséebyggnaden. Åker man genuin entusiastbil hänvisas man till trygg parkering utanför hotellentrén.

Muséet bjuder på en hänförande utsikt över Vättern och Motala Ström.

I anslutning till brasseriet finns en trivsam utomhusservering. Här kan man avnjuta en lättare måltid, eller varför inte en stilla drink till det kluckande ljudet av Vättern!

Jan-Ove Boll vid receptionsdisken, där man även beställer mat om så önskas. Bakgrunden bekräftar att man har fullständiga rättigheter.

Souvenirbutiken i direkt anslutning till receptionen.

Cafédelen där modernt och gammalt möts för en optimal upplevelse.

Den första genuina miljön var denna härliga Esso-mack med allt och lite till!

En ”P-plats” för trötta ryggar kan behövas! Varje yta är utnyttjad för bästa exponering.

Ytterligare en omfattande miljö, här med bilverkstad!

Vad vore väl ett bilmuseum utan Chevrolet? Här pryder en 1927 Chevrolet Capitol sin plats. Notera skyltdockorna och alla nostalgiska prylar runt omkring bilen.

Ett myller av bilar, välklädda skyltdockor och annan automobilia. I förgrunden en knallgul 1912 Ford Model T Speedster med röd läderklädsel.

I förgrunden en ovanlig 1922 Amilcar som var ett franskt bilmärke. Till vänster skymtar fronten på Arnold Sundqvists raketbil Silver Streak Jet från 1972.

Samma Amilcar igen, men här beundrad av ett par världsstjärnor som knappast behöver någon ytterligare presentation!

En italiensk trampbil från tillverkaren Giordani. En av de mest åtråvärda trampbilarna på 50- och 60-talet. Den här versionen tillhörde de mest exklusiva från tillverkaren och var en riktig dyrgrip redan som ny!

Intill trampbilen från Giordani ståtar en annan verklig skönhet, för visst smälter hjärtat vid åsynen av denna 1969 Jaguar E-Type 4.2 Litre. Återigen, notera mängden automobilia i bakgrunden.

Längst till vänster skymtar en 1961 Ford Anglia 106E. Modellen som hade ”felvänd” bakruta. Den gula bilen är en 1957 Opel Rekord och till höger skymtar bakpartiet av muséets 1956 Lloyd LP400S. Glöm inte att beskåda den otroliga lilla lastbilen med ratt och styrning, som en lycklig gosse en gång i tiden kunde framföra, genom att promenera bakom fordonet!

Vilken lyx med mörkblå lackering och matchande beige randning, toppat med massvis av glänsande mässing! Bilen är en 1910 Buick Roadster. Till vänster syns fronten på 1912 Ford Model T Speedster.

Här har muséet arrangerat en trafikolycka där en snitsig fröken Laura har försökt köra mot förbjuden körriktning och dammat in i vägmärkets stolpe. Hon ser faktiskt en aning skamsen ut när hon uppläxas av den prydlige poliskonstapeln. Bilen? Jovisst, en 1956 Renault CV4 R 1062. CV4 konstruerades av Ferdinand Porsche och blev hans biljett ut ur franskt fängelse, gripen 1945 som aktiv nazist!

Under 2012 har muséet haft en lång rad inlånade polisfordon. Således har alltså Lagens långa arm nått ända in i detta nostalgiska himmelrike — men bara under 2012.

Ja, det är faktiskt sant! Polisen hade både Saab 95 och Porsche 911 för att jaga bovar, men vid denna tid dominerade naturligtvis Volvo Amazon på landsvägarna medan Plymouth Valiant var vanligast polisbilen i städerna.

Hade man för bråttom (enligt fartbegränsningarna) kunde man få en sådan här BMW efter sig om oturen var framme!

Saab 95 är nu nästan en helt bortglömd bil! Den presenterades redan 1959 och hängde med ända in på 70-talet.

En autentisk kopia av 1886 Benz Motorwagen, världens första bil. Historien låter berätta att Karl Benz var nöjd över konstruktionen och skulle testköra dagen efter. Men då var bilen borta! Det finns (och har tydligen alltid funnits) ”förvetna” kvinnor. Fru Benz hade snott bilen utan makens vetskap och företagit en längre tur!

Den berömda Oldsmobile Curved Dash, här i 1905 års upplaga. På sin tid världens mest sålda bil! I bakgrunden en fin 1907 Cadillac Model K-M Runabout. En automobil som Motala Motormuseum förvärvade redan i september 1996.

En närbild på fronten 1912 Ford Model T Speedster.

Ytterligare en tidig amerikanare är denna 1920 Dodge Brothers Model 30 Roadster. Bilmärket ändrades sedan till enbart Dodge när Chrysler Corporation tog över produktionen.

Tatra kommer från Tjeckoslovakien. På muséet finns två exemplar. Denna 1926 Tatra T 12 är den äldsta.

Och här en Tatra av betydligt nyare årgång! Det är en 1952 Tatra T 600 Tatraplan. Modellen såldes även i Sverige fram till 1953 (se specialartikel här i Motor-Life).

1937 DKW Typ F 7 i de typiska färgerna rött och svart. På sin tid en mycket framgångsrik liten bil och dessutom framhjulsdriven!

Även på 50-talet var DKW ett populärt bilmärke både i Sverige och Tyskland. Här en vacker 1959 DKW Coupé de luxe.

En prototyp av den svensktillverkade Koenigsegg kan förmodligen inget annat museum visa upp! En unik bil i alla avseenden!

Från sent 40-tal och flera år in på 60-talet var Morris Minor en synnerligen folkkär småbil från England. Detta är en 1961 Morris Minor 1000.

Framhjulsdrivna Citroén var en både uppskattad och framgångsrik rallybil. Här ses en 1950 Citroén Berliner 11 Sport.

En stämningsbild för att belysa muséets stora samling av ärevördiga Rolls-Royce!

Vi kan väl kosta på oss ytterligare en stämningsbild med Rolls-Royce. Notera att i den här avdelningen hänger det förnämliga kristallkronor i taket!

En magnifik 1939 Rolls-Royce Wright som rullat som diplomatbil.

En imposant 1959 Rolls-Royce Silver Wraith.

Ytterligare en 1939 Rolls-Royce Wraith. Denna i lättsam tvåfärgad grön lackering. I bakgrunden en 1961 Rolls-Royce Silver Cloud.

Fru Airi E. Olfwenstam är uppenbarligen mycket intresserad av inredningen i Greta Garbo´s 1927 Rolls-Royce Phantom I.

Den sevärda montern med Kar de Mumma och hans 1951 Rolls-Royce Silver Dawn.

Omedelbart intill Kar de Mumma återfinner vi Karl Gerard och hans tjusiga 1961 Daimler Majestic 3.8 Litre.

Nationalskalden och Nobelpristagaren Verner von Heidenstam läser gärna en av sina dikter! Här vid hans 1931 Chrysler Imperial 7p Sedan.

Till miljön finns även ett brev, vederbörligen undertecknat Verner von Heidenstam, som visar på hans intresse för Övralid.

Verner von Heidenstam´s mäktiga 1931 Chrysler Imperial 7p Sedan tillsammans med väggmålning av Övralid.

En av många miljöer på muséet. Här en cykelverkstad full med roliga prylar.

Som undantag har vi här en miljö utan skyltdockor som pratar en massa. Istället finns en fullt fungerande gammal televisionsapparat som ”håller låda” istället!

Den här damen måste oupphörligt passa telefonväxeln! Så till den milda grad att hon äter äpple och dricker kaffe på arbetsplatsen. Det kommer många samtal, telefonväxeln på Motala Motormuseum är nästan ständigt upptagen!

”En himla massa radioapparater” skulle naturligtvis Kurt Olsson ha utropat vid denna syn! Men är man i radiostaden Motala, så är man!

Vi avslutar denna bildkavalkad med en 1951 Luxor radio med magnefon! ”Det talande bandet” som reklamen uttryckte det! Redaktörens far inköpte en fabriksny, exakt sådan här apparat i början av 50-talet. Banden som var som metalltråd med min fars röst finns kvar än idag! På en del av dem finns dikter deklamerade — bland annat valda delar av Verner von Heidenstam´s verk…

Fler artiklar inom

  • Airi E. Olfwenstam
  • Amphicar
  • Anglia
  • Arnold Sundqvist
  • Austin
  • Bengt Pettersson
  • Benz
  • Berliner 11
  • BMW
  • Buick
  • Cadillac
  • Capitol
  • Chevrolet
  • Chrysler
  • Chrysler Corporation
  • Citroën
  • Curved Dash
  • CV4
  • Daimler
  • DKW
  • Dodge Brothers
  • Duesenberg
  • E-Type
  • Erik Zetterström
  • Ford
  • Giordani
  • Greta Garbo
  • Hillman
  • Hotell Nostalgi
  • Imperial
  • Jaguar
  • Jan-Eric C. Olfwenstam
  • Jan-ove Boll
  • Johan Rahm
  • Kar de Mumma
  • Karl Benz
  • Karl Gerard
  • Koeninsegg
  • Lamborghini
  • Lincoln
  • Lloyd
  • Luxor
  • Majestic
  • Mercedes-Benz
  • Minor
  • Model K-M
  • Model T
  • Motala
  • Motala Motormuseum
  • Nobelpriset
  • Oldsmobile
  • Olshammar
  • Opel
  • Övralid
  • Packard
  • Phantom I
  • Porsche
  • Rekord
  • Renault
  • Richard E. Olfwenstam
  • Rolls-Royce
  • Saab
  • Silver Cloud
  • Silver Dawn
  • Silver Streak
  • Speedster
  • Svenska Dagbladet
  • Tatra
  • Tatraplan
  • Vättern
  • Verner von Heidenstam
  • Volkswagen
  • Volvo
  • Williams
  • Wraith
För att kommentera artikeln kan du skapa ett konto eller logga in
© Copyright 1996-2019 WORLD MOTOR PRESS