Grunden till detta absolut unika museum lades av affärsmannen och entreprenören Jan-Ove Boll i Motala. Inte för att tjäna pengar, utan istället med målsättningen att förverkliga sin hängivenhet till tekniken i alla dess former. Jan-Ove speglar en drivkraft som få är förunnat att besitta!
Att beståndsdelarna är vad de är, har sin naturliga förklaring. Jan-Ove har sedan barnsben ett genuint intresse för samlarbilar, vilket under årens lopp resulterade i allt fler bilar i hans ägo. Som den entreprenör han är, blev det naturligt att skapa ett bilmuseum.
Men intresset var inte ensidigt till fyrhjulingarnas fromma. Även motorcyklar och annan teknik fascinerade Jan-Ove. Inte minst det faktum att Motala är radiostaden i Sverige framför alla andra!
För Jan-Ove innebar det ett starkt affärsengagemang i radio- och TV-handeln i Sverige, medan fordon av olika slag blev det stora fritidsintresset.
Hösten 1994 engagerade han sin gode vän Bengt Pettersson, att de tillsammans skulle bygga om ett 60 år gammalt spannmålsmagasin i Motala hamn till ett genuint museum. Bengt Pettersson tvivlade på att projektet skulle bli lönsamt och än mer tvivlande blev han då det bestämdes att muséet skulle öppna redan ett drygt halvår senare!
Men Jan-Ove var som vanligt envisheten själv och Bengt den skicklige trollkonstnären och i maj 1995 invigdes muséet!
Med stor inlevelse berättar Jan-Ove om sin bekantskap med skriftställaren Erik Zetterström, betydligt mer känd som Kar de Mumma. Denne gentleman, oftast klädd med cylinderhatt förvärvade en lätt begagnad 1951 Rolls-Royce Silver Dawn och många undrade hur han hade råd att köpa en så dyr vagn. Kar de Mumma svarade att ”han hade inte råd, att inte göra det”. ”Den här bilen kan jag behålla hela livet”, påpekade han.
Han visste nog inte hur rätt han hade! Våren 1995 såldes vagnen på auktion till Motala Motormuseum. Den 7 juli 1997 avled Kar de Mumma i den aktningsvärda åldern av 92 år. Från dagen av försäljningen och till sin bortgång höll Kar de Mumma en återkommande kontakt med Jan-Ove Boll och de blev naturligtvis vänner.
Sedan dess står vagnen på Motala Motormuseum i en särskild nisch och med en naturtrogen pappfigur i full skala, föreställande den omtyckte skriftställaren, bekvämt lutad mot sin Rolls-Royce.
SUCCÉ REDAN FÖRSTA ÅRET
När uppbyggnaden pågick av bilmuséet, kalkylerade man med att det skulle besökas av 10.000 betalande besökare det första året. Så blev det nu inte. Det kom faktiskt 27.000 betalande besökare! Det senaste året har muséet haft 180.000 besökare och är det mest välbesökta muséet i Skandinavien!
Jan-Ove Boll pekar stadigt med hela handen mot Kar de Mummas Rolls-Royce och berättar leende att;
— Förvärvet av Kar de Mummas Rolls gav muséet en enorm uppmärksamhet i all press och TV. Ryktet om köpet spreds som en löpeld och därmed uppmärksammades också själva bilmuséet i sin helhet.
Vid invigningen var utställningsytan 1.400 kvm. På denna trängdes cirka 250 fordon varav ett 50-tal var bilar. Dessutom en imponerande samling av cirka 400 radioapparater, som med åren blivit drygt 600 exemplar.
Under hösten 2007 påbörjades en utbyggnad som var klar våren 2008. Nu förfogar muséet över 2.000 kvm och antalet bilar har utökats till drygt 70 vagnar. Merparten av de utställda föremålen äger muséet, men det finns också enstaka objekt som är inlånade.
Utöver det som exponeras finns bland annat ytterligare bilar som lagerhålles för att kunna växla utbudet mellan olika säsonger.
GENUINA MILJÖER BÖRJADE MED EN MACK
Redan när muséet invigdes 1995 kunde man visa upp en genuin bensinmack! Vi pratar alltså inte om en kuliss, utan om en hel mack med bensinpumpar, stationsbyggnad och allehanda därtill hörande detaljer — som exempelvis en typiskt mörkgrön Saab 92.
Men det var bara början. Snabbt kompletterades macken med en lång rad andra miljöer. Exempelvis en riktigt gammal verkstad, ett typiskt svenskt vardagsrum från 50-talet med en lika gammal, men fungerande televisionsapparat. Ja, man uttryckte sig så på den tiden när TV var en häpnadsväckande nyhet. Folk samlades utanför radiohandlarnas skyltfönster för att se på det man då inte hade råd att köpa.
Nästa steg av muséets utveckling blev ljud. Betraktar man bilverkstaden så börjar de två skyltdockorna att prata med varandra på ett sätt som stämmer helt överens med tidsbilden. Tittar man tillräckligt länge på Verner von Heidenstam vid sin 1931 Chrysler Imperial, så får man plötsligt höra skalden läsa en dikt!
Allt detta vittnar om ett djupt engagemang hos Jan-Ove och hans medarbetare. Det gör muséet levande, samtidigt bjuder det på en bred kulturhistoria utan motstycke.
KÄNDISARNAS HIMMELRIKE
Att visa upp en rad kändisars bilar har blivit något av ett adelsmärke för Motala Motormuseum. Det är inte särskilt konstigt eftersom Kar de Mumma och hans 1951 Rolls-Royce Silver Dawn var med redan från början.
Kar de Mumma var pseudonymen för skriftställare Erik Zetterström. 1922 gav han ut sin första bok som hette ”På min pappas gata” och som snabbt blev en klassiker. Han skrev och gav ut mer än 90 böcker och blev även en högt älskad kåsör. Faktiskt var han krönikör i Svenska Dagbladet i 75 år, från 1922 till sin bortgång 1997.
Mycket har ett samband på Motala Motormuseum. Strax intill Kar de Mummas Rolls-Royce står Verner von Heidenstams magnifika 1931 Chrysler Imperial. Heidenstam föddes 1859 och debuterade som författare 1888. Blev snabbt kallad för nationalskald och var ledamot i Svenska Akademien 1912—1940. Verner von Heidenstam var också en av herrarna som tog över Svenska Dagbladet 1897. Sålunda samma tidning som Erik Zetterström blev krönikör i från och med 1922. Verner von Heidenstam mottog även Nobelpriset i litteratur 1916. Han var född i Olshammar utanför Örebro, men förvärvade stället Övralid en mil norr om Motala, där han uppförde en ny stilren byggnad, som han flyttade in i 1925.
Alldeles intill Kar de Mummas Rolls-Royce exponeras en vacker och sällsynt vagn. Det är revykungen Karl Gerards magnifika 1961 Daimler Majestic 3.8 Litre. Med sin tjusiga lackering i svart och gräddgult är bilen ett lysande exempel på den air, som kännetecknade Karl Gerard under hela hans artistliv. Bilen förvärvades av Motala Motormuseum i juli 1996.
Alldeles intill Karl Gerards Daimler står en vit Puch Dakota av 1962 års modell. Denna moped inköptes till vår nuvarande Konung Karl XVI Gustaf från en handlare i Borgholm på Öland. Avsikten var att Kronprinsen skulle använda mopeden under sommarvistelserna på Solliden, vilket det också blev. Men Kronprinsen var 16 år när han fick mopeden. Mamma Drottning Sibylla ville inte att den unge sonen skulle ge sig ut i trafiken redan som 15-åring, som andra ungdomar! Prinsen fick snällt vänta ett år längre! På mopedens namnskylt står det: H.K.H. Slottet Stockholm.
Muséet förfogar även över Sveriges största samling av Rolls-Royce. I denna inbegripes inte enbart Kar de Mummas vagn, utan även en 1927 Rolls-Royce Phantom I som ägdes av Greta Garbo! Hon levde som bekant större delen av sitt skådespelarliv i USA. Men Greta Garbo är inte bara känd för sina talanger på filmduken. Hennes intresse för verkligt exklusiva bilar är också väl känt. Hon ägde flera Rolls-Royce, Lincoln, Packard och till och med Duesenberg.
En annan sann bilentusiast är Arnold Sundqvist som är född i Motala, men under hans extremt färgstarka liv haft hela jordklotet som tummelplats. Arnold, som bland många bravader blev känd som världens snabbaste svensk med sin raketbil, återkommer vi till med en specialartikel i American Car Review. Men raketbilen Silver Streak Jet från 1972 står givetvis utställd på Motala Motormuseum — var annars?
ETT BRETT SPEKTRUM AV BILAR
På Motala Motormuseum finns allt! Inte bara en rad kändisars eleganta lyxåk eller Arnolds otroliga raketbil. Här finns det mesta från 1956 Lloyd LP400S till en prototyp av Koeningsegg, från 1968 Amphicar till 1988 Lamborghini, från en kopia av 1886 Benz Motorwagen (världens första bil) till 1991 Williams F1. Men det finns också i princip allt där emellan. Självklarheter som Volvo, Volkswagen, Opel, Ford, Chevrolet, Hillman, Renault, Austin, Oldsmobile, Cadillac, Jaguar, Mercedes-Benz och ytterligare ett oändligt antal bilar.
Till detta en mycket stor samling motorcyklar och en ofattbar samling radioapparater, TV, bandspelare med mera.
PLANERA FÖR MINST ETT HELDAGSBESÖK
Sedan 2009 är Johan Rahm muséeintendent på Motala Motormuseum. Liksom hans chef Jan-Ove, är Johan bilentusiast sedan barnsben. Uppvuxen på en bondgård där omgivningen snurrade mer om motorcyklar och bilar, än om kreatur. Unge Johan fick arbete på Svensk Bilprovning där han blev kvar i 23 år som platschef.
Men sedan 2009 är Johan en av eldsjälarna som brinner för Motala Motormuseum. Det är faktiskt vanligt att man kan se Johan sju dagar i veckan på muséet. Själv tycker han inte det är konstigt eftersom bilar och teknik är hans hobby!
På plats finns numera även Hotell Nostalgi och det är verkligen behövligt! Du som avser att besöka detta museum bör avsätta minst en hel dag! Det är ”bara” 2.000 kvm, men den ytan är fullsmockad med prylar i det oändliga. Och allt exponerat på ett fascinerande smakfullt sätt.
Förutom hotell finns ett brasseri med läckra maträtter och fullständiga rättigheter. Intill receptionen finns även en välsorterad souvenirbutik.
PLATS OCH ÖPPETTIDER
Motala Motormuseum är beläget på Platensgatan 2 i Motala hamn. Till skillnad från de flesta andra muséer, håller man öppet hela året mellan kl 08.00—20.00, med en begränsning på söndagar till kl 10.00—18.00.
Text Jan-Eric C. Olfwenstam
Foto: Richard E. Olfwenstam