Idén bakom dessa uppseendeväckande transportfordon föddes redan 1933 av Charles F. Kettering, som senare skulle konstruera den berömda V8-motorn med toppventiler i Cadillac och Oldsmobile.
Platsen var Världsutställningen i Chicago det året. Kettering ville skapa en ambulerande teknikcirkus som korsade USA och visade upp den senaste tekniken inom bilindustrin. Därmed stärktes General Motors image.
Korstågen genom USA började 1935 och dessa fordon kallades då Streamliner. Efter några år ändrades designen till 1940. Kavalkaden fortsatte att kallas Parade of Progress, men fordonen döptes om till Futurliner och föraren kom att sitta högst upp, längst fram i en form av glasbubbla. GM stavade namnet utan e i mitten för att på det sättet kunna ta patent på det. Med motorn rakt under sig och solen över sig, kan vi lätt föreställa oss hur obekvämt varmt det blev.
När Andra Världskriget blev ett faktum även för USA 1941, ställdes dessa fordon i garage. Efter kriget tog det några år att väcka Parade of Progress till liv igen, men 1953 var det åter dags! Åter hade förarhytten modifierats och försetts med både tak och air-conditioning. 1956 blev sista året för denna ambulerande show. Tekniska och designmässiga landvinningar skapades i sådan mångfald, att det inte längre var möjligt att släpa med sig allting.
TOLV GIGANTER BYGGDES
Av 1953 års utgåva gjordes 12 exemplar av Futurliner. Varje fordon var tio meter i längd, 2,5 meter i bredd och cirka 3,5 meter hög. De var så tunga att GM tvingades montera dubbla framhjul!
Enligt uppgift finns nio exemplar kvar, men endast några få har renoverats och i USA finns bara en enda som renoverats till originalskick. 2006 såldes den på auktion för 4,1 miljoner dollars! Och ganska nyligen kom Futurliner # 8 som renoveringsobjekt till Sverige! En mycket seriös renovering startade och fortskrider.
Men hos NOREV i Frankrike har man det lite lättare för sig. Deras Futurliner är ju bara i skala 1/64 och har inte alls någon teknik.
Men knappt någon av oss entusiaster kan gotta sig i en Futurliner i skala 1/1, så varför inte njuta av den i skala 1/64? Det är dessutom en synnerligen välgjord modell som blir en diamant i varje modellbilssamling!
Av Jan-Eric C. Olfwenstam