Under åren 1946—1951 tillverkades förkrigsmodellen av Blitz 1,5 t, men till 1952 kom denna uppseendeväckande moderna Blitz 1,75 t med påtaglig amerikansk formgivning. Den skulle bli en typisk 50-talare. Dess ersättare debuterade just som 1960 års modell!
Att Minichamps valt att ge ut en serie av dessa Blitz är en lycka både för alla Opel-vänner och lastbilsfreaks! För oss som var med på 50-talet minns vi givetvis dessa Blitz, speciellt Pritchenwagen (flakmodellen) som här i Sverige nästan alltid var lackerade i just den här blå färgen.
DÖRRARNAS INSIDOR HAR KROMADE HANDTAG OCH FÖNSTERVEVAR
I vanlig ordning väljer Minichamps en modell där man inte kan öppna varken dörrar eller motorhuv. Det skulle ge onaturligt stora skarvar. Men det hindrar inte att man gett dessa Blitz extremt naturtrogna inredningar, till och med finns det en korrekt hastighetsmätare och på dörrarnas insidor återfinns kromade handtag och fönstervevar!
Underredet är lika väldetaljerat inklusive det silverfärgade avgassystemet från den raka sexan (som kom från Opel Kapitän). Strålkastarna har en kromad sarg och lamporna har ett naturligt djup.
Den gröna Kofferwagen började också att tillverkas 1952, men eftersom Minichamps valt att förse modellen med dubbla yttre backspeglar samt små blinkerslampor i framskärmarnas ytterkanter, så har den daterats till 1954. I det här fallet gick färdiga chassien med hytt till fabriken i Westfalia för påbyggnad.
En tredje version tillverkades också. Det var Blitz Stadtlieferwagen där hytt och skåp var sammanbyggda. Förarplatsen nåddes genom en skjutdörr. Karosseritillverkare i detta fall var Kässbohrer. En version som Minichamps ännu inte kommit med, men med tanke på deras idoga förmåga att ge ut nya modeller, så lär väl även den komma i sinom tid.
Däremot har man kompletterat utbudet med ytterligare sju versioner. Personligen uppskattar vi särskilt de båda modellerna för Pepsi-Cola och Sinalco. Här njuter man inte enbart av reklamtexten på fordonen, utan även av lasten. Nja, vi kan förstås inte släcka törsten, men visuellt är det i varje fall ett njutningsmedel!
Av Jan-Eric C. Olfwenstam