I den eminenta tidskriften Motorbranschen redovisar utredaren Lars Jacobsson i Bilprognos 2002-2015, att bilparken i Sverige kommer att öka från nuvarande 4,1 miljoner personbilar till 5,2 miljoner under de närmaste 12-14 åren.
Prognosen har gjorts på uppdrag av bilhandeln och Lars Jacobsson gjorde sin första prognos i detta ämne redan för 30 år sedan. Hittills har hans prognoser varit vederhäftiga och det finns inte någon som helst anledning att betvivla innehållet i denna, den senaste.
Det är med hjälp av dessa prognoser som bilhandeln i Sverige kan planera import, försäljning och service för framtiden. Ett ökat antal bilister innebär inte bara fler bilar som säljs. Det betyder också fler bilar på serviceverkstäder, fler som tankar bränsle och så vidare. Det är också en punkt som Lars jacobsson framhåller. Det behövs betydligt fler bensinstationer och verkstäder i framtiden med en 25-procentig ökning av bilparken.
RÖRLIGARE PENSIONÄRER
Vad beror då den här ökningen på? I dagens moderna samhälle borde väl varje normalt tänkande människa redan ha tillgång till bil?
Hemligheten tycks återfinnas bland pensionärerna. För 25 år sedan hade 28,7 procent av pensionärerna körkort. Idag är det 71,3 procent av den gruppen som innehar körkort. Lars Jacobsson hävdar att den utvecklingen fortsätter även i den allra översta ålderskategorin.
Till detta kommer att svenska folket blir allt äldre. Och glädjande nog tydligen också allt rörligare! Detta gäller i lika hög grad kvinnor som män. Bilismens utveckling skapar med andra ord en ökad vitalitet. rörlighet och livskvalitet för den grupp människor som aktivt hjälpt till att bygga upp välfärdssamhället.
BÄTTRE BILAR
En annan intressant siffra är hur utskrotningen av gamla bilar har utvecklats. Nu talar vi alltså inte om framtiden, utan hur verkligheten ser ut idag mot för decennier sedan och enbart i Sverige.
1965 skrotades drygt 33 procent av bilbeståndet som var 10 år gammalt eller äldre. Idag skrotas bara 2 procent av den åldersgränsen! Jacobsson förklarar att orsaken är bättre bilar. Speciellt rostskyddet har blivit avsevärt mycket bättre.
När bilarna blir ännu äldre är det istället andra styrmedel som gäller. Med en långvarig och stabil högkonjunktur kommer fordonsparken att förnyas i snabbare takt. Naturligtvis kan regeringen påverka den utvecklingen genom att gynna nybilsköp i högre grad än nu.
SVERIGE FORTFARANDE GLEST PÅ BILAR
I Bilprognos 2002-2015 finns absolut inga rekordsiffror eller drömmål. För 25 år sedan var Sverige det biltätaste landet i Europa per innevånare. Med tanke på hur glest befolkat Sverige är och med de långa avstånd vi har, främst i norra delen av landet, så borde det vara en naturlig position.
Men vi har sedan länge halkat efter i utvecklingen och idag återfinns Sverige på 9:e plats i Europa! Någon möjlighet att Sverige återfår en tätposition tror inte Jacobsson på. Men inte heller någon ytterligare mattning.