En ursprungskontroll är, precis som det låter, en kontroll av ett fordons ursprung. Idag görs ursprungskontrollen av fordon på Bilprovningen i samband med registreringsbesiktningen. De handlingar som krävs för att styrka fordonets ursprung, som t.ex. en title eller ett fahrzugbrief, överlämnas till besiktningsingenjören. Syftet är att kontrollera att det inte är frågan om ett stulet fordon.
Vägverket föreslår nu att ursprungskontrollen istället skall göras av Vägverket efter en särskild ansökan därom på Vägverkets hemsida. När man har fyllt i ansökan på hemsidan så skall man betala en avgift om 500kr och skicka in ursprungshandlingarna i original till Vägverket. Man skall även skicka in en kopia på den handling som styrker åtkomsten av fordonet, såsom kvitto, gåvobrev, etc. Vägverket kommer att förespråka att man skickar handlingarna i ett rekommenderat brev för att på så sätt minska risken för att de kommer bort på vägen. Alternativet är att man lämnar in handlingarna på närmsta Vägverkskontor.
Tanken med att styrka åtkomsten till fordonet med kvitton eller liknande är att den som ansöker om ursprungskontroll och registreras på ett fordon i trafikregistret även skall anses vara juridisk ägare av fordonet i fråga. Så är det inte idag.
Vägverket vill att det namn som står på den utländska registreringshandlingen skall vara samma namn som på det kvitto som skall bifogas ansökan om ursprungskontroll. Om så inte är fallet skall varje överlåtelse mellan den som står på den utländska registreringshandlingen och den som ansöker om ursprungskontroll i Sverige styrkas med kvitton.
Handläggningen av ursprungskontrollen påbörjas då Vägverket fått in de nödvändiga handlingarna och avgiften. Handläggningen beräknas ta 1-2 arbetsdagar.
I samband med ansökan om ursprungskontroll kan man även ansöka om import för eget bruk om detta är aktuellt.
Innan man kan registreringsbesiktiga det aktuella fordonet så måste man ha mottagit ett beslut om godkänd ursprungskontroll. Väl på Bilprovningen kommer besiktningsingenjören att kontrollera chassinumrets överrensstämmelse med det chassinummer som fastställts av Vägverket vid ursprungskontrollen.
Vägverket vill börja tillämpa det nya förfarandet redan den 4 februari 2008.
Konsekvenser
I vissa länder krävs endast att den som brukar ett fordon skall stå på registreringshandlingen. Ett fordon kan därför rent juridiskt ha bytt ägare ett flertal gånger utan att detta angetts på registreringshandlingen. Så sker ofta vid auktioner då ett fordon kan byta ägare ett flertal gånger inom loppet av ett par timmar. Det kan därför vara en omöjlighet att styrka hela fångeskedjan från sista namnet på registreringshandlingen till den som sålt fordonet till den svenska importören. Effekten av Vägverkets krav på styrkande av fångeskedjan blir därmed att handeln med fordon mellan länderna försvåras eftersom det i många fall är en omöjlighet att skaffa fram de handlingar som krävs för en godkänd ursprungskontroll.
De som yrkesmässigt importerar fordon vill förstås inte att vem som helst skall kunna läsa deras kvitton för att se vilka leverantörer de använder sig av eller hur mycket de betalar för sina fordon. De handlingar som skickas in till Vägverket kommer att bli offentliga vilket innebär att vem som helst kan begära att få se dem.
Politikerna strävar åt ett håll, Vägverket åt ett annat
Regelförändringar väntas gällande import av fordon och tanken är att handeln skall förenklas, inte försvåras. I EU väntas ett ramdirektiv som har till syfte att skapa gemensamma fordonsregler för att på så sätt öka rörligheten på fordonsmarknaden inom EU. Sverige och Tyskland har tagit initiativ till en expertgrupp för att kartlägga vad som måste göras för att skapa en gemensam fordonsmarknad mellan EU och USA.
Trots detta har Vägverket upprepade gånger agerat i motsatt riktning genom att söka försvåra handeln med fordon både inom EU och från tredje land.
2002 kom Vägverket med ett förslag om att stoppa importen av USA-bilar. Det blev en väldig uppståndelse och Vägverket fick backa med sitt förslag. Därefter gav Regeringen Vägverket i uppdrag att presentera förenklade, långsiktiga och förutsägbara regler för direktimport av fordon.
I oktober 2006 kom rapporten från Vägverket, som svar på Regeringens begäran. I rapporten föreslår Vägverket att endast begagnade USA-bilar skall kunna importeras och godkännas i Sverige. Ett begagnat fordon skall, enligt Vägverket, vara ett fordon som varit registrerat i mer än 6 månader och som gått mer än 600 mil, eller oavsett körsträcka ett fordon som varit registrerat i mer än 12 månader. Fordon som inte uppfyller detta skall därmed inte kunna importeras och godkännas i Sverige.
I maj 2007 kom Vägverket med ovan nämnda förslag till nytt förfarande vid ursprungskontroll och även detta förslag medför att handeln av fordon mellan länderna försvåras.