Japanerna var ett totalt obildat folkslag rent tekniskt sett, när Andra världskriget var slut. Deras bilproduktion var försumbar eftersom man inte hade förmåga att skapa massproduktion.
Amerika begick dock misstaget att lära japaner att bygga bilar genom ständigt återkommande studiebesök i Detroit. Detta i avsikt att hjälpa Japan på fötter igen. Resultatet blev en mördande konkurrens på amerikanernas egen hemmamarknad! Japanska staten subventionerade sin bilindustri som därmed kunde erbjuda sina klantigt hopskruvade skrotbilar till mycket låga priser.
Japansk bilindustri har aldrig skapat sig ett namn genom några egna innovationer på teknikens område. Istället har man ständigt kopierat bilindustrin både i Europa och USA. Genom låga löner, långa arbetsdagar och en fortsatt subventionerad export, har japansk bilindustri fungerat som en allvarlig prispressare.
Under många decennier var i det närmaste allt, som tillverkades i Japan, av en mycket undermålig kvalitet. Det förtätade ryktet om japanskt skräp var faktiskt uppbyggt på strikt fakta! Med tiden insåg japansk industri att västvärlden tröttnade på att köpa skräp.
JAPANSKA BILAR ROSTADE OCH SAKNADE SÄKERHET
Många gör gällande att japanska bilar var vulgära i sin framtoning, andra att de totalt saknade personlig profil. Kanske man höjer höger ögonbryn och undrar hur det kan kombineras? Bilälskare världen över jämförde japanska bilar med horor! De flesta horor har ett vulgärt utseende, men saknar ändå personlig framtoning! Att det var en japansk bil syntes på långt håll, men ofta tvingades man gå fram och läsa på skräpet för att avgöra om det var en Mazda, Toyota eller Nissan.
70-talet innebar att japanska bilar hade börjat trafikera svenska vägar. Alltför snabbt visade det sig att bilarna rostade långt snabbare och värre än genomsnittet. Utöver detta hade flertalet japanska bilar låg kvalitet och drabbades ofta av allvarliga driftstörningar. Visst var inköpspriset lågt, men andrahandsvärdet låg i rännstensnivå.
Men japanerna är inte korkade. Dess bilindustri kämpade förtvivlat för att komma tillrätta med problemen. Då kom 80-talet och västvärlden blev säkerhetsmedvetna. Under hela 80-talet och halva 90-talet uppvisade den genomsnittliga japanska bilen en förskräckligt låg säkerhet, avsevärt mycket sämre än bilar från USA och Europa. Givetvis jämförda i motsvarande storleksklass.
TOYOTA VILL SKAPA EN NY IMAGE
Det blev Toyota som tog situationen på störst allvar. Staden Toyota City domineras helt av företaget med ett 10-tal stora fabriksanläggningar. I företagets regi har personalen fostrats till absolut plikttrogenhet och stolthet över sitt arbete.
På detta sätt har Toyota stegvis lyckats höja kvaliteten. Utefter monteringsbanden finns gula snören hängande från taket. Så snart en bilmontör noterar något fel skall denne rycka i sitt gula snöre och bandet stannar. Felet skall avhjälpas och först därefter kan bandet starta igen. Under de senaste decennierna har faktiskt Toyota lyckats bygga upp en speciell image runt sitt varumärke. En image som pekar på kvalitet i relation till priset och att dess bilar är driftsäkra. Kort sagt - trygghet som förknippas med varumärket.
Denna kvalitetssatsning har visat sig ge resultat. Deras bilar har bevisligen blivit avsevärt bättre och Toyota har börjat klassas som ett tryggt bilmärke att köpa och äga.
HETSJAKTEN
Toyota sålde allt fler bilar och klättrade förbi den ena biltillverkaren efter den andra. En dag var bara General Motors större. Tanken att Toyota skulle kunna inta platsen som världens största biltillverkare hägrade. Man anställde mer personal. En av trotjänarna på Toyota har berättat om hur slarviga personer med färgat hår och/eller en ring i näsan, fick arbete utefter monteringsbanden. Detta utan att de fick inpräntat vikten av noggrannhet och kvalitetskänsla.
Samtidigt höjde fabriksledningen produktionstakten. Målsättningen var att tillverka fler bilar än General Motors. Att kunna slå sig för bröstet och deklarera att man var störst i världen.
Toyota fick draghjälp på vägen när amerikansk bilindustri tappade försäljning 2008 och 2009. I höstas gick man också förbi General Motors, men till svåra förluster. Nya prisdumpningar, otrevliga övertider och ett allt mer pressat tempo kom som sura uppstötningar.
Det senaste verksamhetsåret som kunnat redovisas omfattade till och med mars månad 2009. Toyota gick med en brakförlust på 30 miljarder kronor.
PROBLEMEN BÖRJADE REDAN 2005
Toyota fick kännas vid reklamationer under 2004, men i mindre omfattning. Men klagomålen ökade kraftigt 2005 och under 2006 tvingades företagets dåvarande vd Katsuaki Watanabe be om ursäkt för en mängd återkallelser av bilar i USA och Japan.
Sedan dess har problemen bara eskalerat till nuvarande katastrofnivå. I början gällde det klagomål på de mest skiftande detaljer. Klagomål som företaget gjorde allt för att åtgärda, men samtidigt dölja.
Redan 2007 började det komma in klagomål i en strid ström på att gaspedalen kärvade och fastnade i bottenläge! Trots intensiva försök har Toyota inte lyckats komma till rätta med problemet.
Hittills bedöms minst 30 amerikaner fått sätta livet till enbart för en krånglande gaspedal. Denna vansinniga konstruktion kommer att leda till att Toyota krävs på många miljarder dollars i skadestånd.
Nu har Toyota stoppat all försäljning av åtta olika modeller i USA. Det är således inte bara en modell som har detta problem, utan istället nästan varenda bil som heter Toyota! Hittills har cirka 2,5 miljoner återkallats enbart i USA och enbart för felkonstruktionen av gaspedalen.
Nyligen har Toyota konstruerat om sina bilar, så i den händelse att gaspedalen fastnar i botten, så uppmanas föraren att trycka ned både gaspedal och bromspedal samtidigt! Det verkar ju fullständigt idiotsäkert. Man frågar sig om teknikerna på Toyota blivit fullständigt urblåsta i huvudet? Eller har dom möjligen inte tänkt tanken att föraren helt enkelt vrider om startnyckeln för att få stopp på sin självmordsmaskin?
Men det är klart - japanerna har väl stolta minnen från Pearl Harbor?
YTTERLIGARE 8,5 MILJONER BILAR ÅTERKALLAS
Under 2009 kom så ytterligare ett dråpslag. Mängder av nya Toyota fick fel på bromssystemet. Och fortfarande är inte problemen med gaspedalen löst. Ytterligare cirka 8,5 miljoner bilar har återkallats under hösten 2009. Detta gäller enbart USA.
Men parallellt har nu hundratusentals Toyota-ägare i Europa börjat klaga på liknande problem! 8,5 miljoner motsvarar ungefär en årsproduktion av Toyota. Snart kan mer än två årsproduktioner var återkallade! Och flera av dessa bilar återkallas sannolikt mer än en gång! Deras verkstäder vet nämligen inte exakt vad som orsakar felen, men skyller på felprogramerade databoxar.
Så i början av februari kom nästa bekymmer. Plötsligt fungerar inte styrningen på Toyota Corolla. Om problemen är isolerade till den amerikanska marknaden torde bara cirka en halv miljon bilar beröras. Förutsatt att det endast rör sig om den senaste årsmodellen. Annars är det miljontals bilar som måste återkallas även för detta.
HÖGSTE CHEFEN KALLAD TILL AMERIKAS KONGRESS FÖR FÖRHÖR
En talesman för den amerikanska regeringen bekräftade att USA´s kongress beslutat att kalla Akio Toyoda som är högste chefen inom Toyota, att infinna sig i- och för förhör av den amerikanska kongressen.
Han måste förklara hur det kommer sig att Toyota tillverkar så undermåliga och livsfarliga bilar, samt vad företaget ämnar göra för att ändra på detta faktum. Om Akio Toyoda inte kan komma med fullt tillfredställande svar föreligger risken att all försäljning av bilmärket förbjuds i USA tills vidare. Därefter måste i sådant fall Toyota genomgå omfattande tester hos trafiksäkerhetsverket.
Förhören inför kongressen förväntas bli extremt tuffa. Därefter kommer en oändlig rad med processer att följa. Det är första gången en ledare för en japansk bilindustri tvingas bli förhörd av USA´s kongress. En i sanning förnedrande händelse för en japan. Kanske inte minst för Akio Toyoda, som är den fjärde generationen till grundaren av märket. En man som fram till nu levt mycket diskret och tillbakadraget och istället låtit underlydande träda fram och be om ursäkt.
ANDRAHANDSVÄRDET RASAR
På kort tid har aktiekursen för Toyota minskat med drygt 20 procent. Senaste redovisade verksamhetsåret slutade med en förlust på 30 miljarder kronor. Första kvartalet därefter gick med en försumbar vinst, men resten är höljt i dunkel.
Försäljningen av nya Toyota är stoppad i USA, som av naturliga skäl är den största exportmarknaden. Till och med de japanska kunderna tvekar att köpa Toyota.
Andrahandsvärdet på Toyota har fallit som en gråsten i USA. Passagerare vägrar att åka med om bilen är en Toyota. Alla vill byta bort sitt exemplar mot en bil av annat märke.
Prisraset på begagnade Toyota har nu börjat sprida sig både till Japan och Europa. Försäljningen av nya Toyota störtdyker.
Till detta väntar enorma kostnader för att komma till rätta med felen på redan sålda bilar. Sist, men absolut inte minst väntar skadestånd i multimiljardklassen. Vi vet att man är duktiga i Amerika på att kräva astronomiska skadestånd.
Under tiden förintas köparnas förtroende för varumärket och det kan behövas 20 nya år för att bygga upp det igen - om inte Toyota går i konkurs innan dess. . .