Det pågår en icke obetydlig strukturförändring inom den svenska vagnparken. Tidigare starka bilmärken säljmässigt tappar allt mer, medan andra märken rycker fram med en berömvärd kraft.
Varför frågar sig naturligtvis många. En berättigad fråga är om ens respektive generalagent vet svaret!
Först kan vi notera att de amerikanska bilmärken som säljs i Sverige håller ställningarna! Chevrolet har minskat med cirka 10% mot marknadens totala minskning med 15%. I gengäld har samtliga andra amerikanare sålts i fler exemplar än året innan!
VART TAR ALLA JAPANER VÄGEN?
Den största nedgången har drabbat japanska bilmärken för ytterligare ett år! Endast Toyota redovisar en minskning som står i proportion till hela bilhandelns minskning. För övriga är minskningen en katastrof!
International Motors AB har minskat sin försäljning från 2,494 enheter till bara 835 bilar! Av deras fem asiatiska bilmärken har tre fullständigt suddats ut. Det fjärde är på väg att försvinna och det enda kvarvarande har halverat sin försäljning!
Här torde orsaken främst vara produkterna som inte är tillräckligt konkurrenskraftiga, kvalitetsmässiga och därmed inte heller prisvärda.
Mitsubishi Motors Sales minskade från 9.137 till 5.638 bilar. Här är inget att anmärka på bilarnas kvalitet, men största delen av utbudet är gammalt och man är i stort behov av nya, fräscha modeller
Nissan minskade från 7.419 till bara 5.496 bilar. En oroväckande försämring. Ändå har Nissan kommit med en del nya djärva modeller, men det tycks inte hjälpa. Sannolik orsak är att Nissan hamnar i ett segment där europeiska bilmärken är som bäst och bjuder japanerna på mördande konkurrens!
Ungefär samma situation är det för Honda som minskat från 2.669 till 1.939 sålda bilar. Minskningen är mer än genomsnittet, men inte alls lika förödande. Anledningen är uppenbar. Honda visar upp ett starkt och intressant modellprogram!
Sedan flera år tillbaka märks en tydlig trend att svensken hellre köper en europeisk bil med personlig framtoning istället för en mer anonym japansk bil. Sett ur den synpunkten har Honda klarat sig bra.
Desto sämre har det gått för Olle Olsson Bilimport AB som är generalagent för Mazda och Suzuki. Här har försäljningen sjunkit som en gråsten i flera år! Nu senast från 8.322 bilar år 2000 till enbart 4.674 bilar under 2001! En minskning med nästan 50% - igen!
Orsaken är uppenbar. Både Suzuki och Mazda visar upp ett totalt föråldrat modellprogram som inte är attraktivt vare sig i kvalitet, tidsenlighet eller pris. Till detta måste komma en oförmåga hos generalagenten att stimulera försäljningen genom strategiskt riktig marknadsföring.
Det är verkligen med ett urvattnat modellprogram, som generalagenternas affärsmannaförmåga sätts på prov! Med en låg yen-kurs och moderna bilar är det ingen konst att nå stora försäljningssiffror, men när situationen är den omvända avslöjas importörernas kvalifikationer!
FRANSKA STJÄRNSKOTT
Bland årets vinnare återfinns Citroën som ökat från 2.771 till 5.305 bilar! Orsaken är en genomgripande modernisering av nästan hela modellprogrammet! Dessutom är de flesta mycket lyckade satsningar. Citroën har alla möjligheter att fortsätta skörda nya framgångar.
Ett annat stjärnskott från Frankrike är Peugeot som ökat från 9.844 till 11.144 bilar. En bra ökning i ett klimat där hela marknaden gått ner 15%. Men här skall vi också komma ihåg att Peugeot har ökat sin försäljning på ett helt lysande sätt under flera år! Ser man på exempelvis en 4-årsperiod är försäljningsresultatet häpnadsväckande bra.
Orsaken är solklar. Tidigare hade Peugeot och Citroën en gemensam importör. När det danska företaget KW Bruun Autoimport AB blev generalagent för Peugeot även i Sverige, så skedde omedelbart en kraftig försäljningsökning. Denna har sedan spätts på ytterligare genom att märket förnyat sitt modellprogram och dessutom lyckats skapa ungdomliga bilar med personlig framtoning, parad med påtaglig körglädje och berömvärd kvalitet!
DE MÄRKLIGA TVILLINGBOLAGEN
Så har vi Italienska Bil AB och Hyundai Bilar AB, som sedan några år tillbaka har haft samma ägarstruktur. Koreanska Hyundai har ökat marginellt från 6.463 till 6.891 bilar. Men enligt en trovärdig källa subventionerar generalagenten sina återförsäljare vad beträffar Hyundai! Bilarna säljs oerhört förmånligt till återförsäljarna. Dessa tycks kunna köpa Hyundai med långa krediter och med onormalt hög vinst på varje bil!
Samtidigt låter samma företagsledning piskan vina över Alfa Romeo och Fiat i Italienska Bil AB. Här ges inga långa krediter, här är man snål med vinsterna och genom ointelligenta beslut inom ledningen, hämmas försäljningen ytterligare!
Fiat minskade marginellt från 2.534 till 2.404 bilar. Men med det attraktiva modellprogram som märket har idag, så borde försäljningen ha kunnat tredubblats! Istället väljer man att ytterligare begränsa modellutbudet i Sverige.
Samma sak har drabbat Alfa Romeo som minskat lite från 790 till 717 bilar. Med en förnuftig och målmedveten satsning av generalagenten skulle Alfa Romeo kunnat säljas i kanske 5.000 exemplar/år i Sverige!
Lancia som är det tredje märket från samma italienska tillverkare, bryr man sig inte om att importera alls!
När det gäller Alfa Romeo, Fiat och det i Sverige obefintliga Lancia, är det alltså inte något som helst fel på bilarna. Det är fel på generalagentens högsta ledning som tycks sakna kunskap om de egna produkterna!
KANNIBALISM
Svenska Volkswagen AB minskade sin försäljning från 64.214 till 46.003 bilar! Man marknadsför Audi, Skoda, Seat, Volkswagen och Porsche.
Av dessa har Skoda och Seat minskat med cirka 40% och Volkswagen med cirka 20%. Här finns en duktig generalagent som förtvivlat försöker vinna tillbaka förlorad terräng.
Men frågan är vad tillverkaren tänker på? Ja, kanske man tänker än mer rätt inom koncernledningen i Tyskland! För Seat säljs utmärkt i Spanien och Skoda är en stor framgång både i Tjeckien och i många andra länder på kontinenten. Men dessa två märken har sina egna marknader - utom i Sverige. Här har Seat och Skoda stulit köpare från varandra och dessutom kommit alltför nära modermärket Volkswagen! Det har uppstått en kannibalism som ökat i takt med att varje enskilt bilmärke fått ett allt bredare modellprogram, som dessutom visar upp ett alltför tydligt släktskap. En design- och modellstudie som också delvis drabbar Volkswagen.
För att råda bot på detta har tillverkaren avsikten att låta Volkswagen prestigemässigt växa ifrån Seat och Skoda! Därmed ökar risken att Volkswagen börjar "tugga" på Audi.
Det kanske finns en långtgående strategi hos tillverkaren där även Audi skall klättra uppåt på prestigestegen i en framtid? Men för närvarande slåss märkena inbördes med märkbart lägre försäljning som följd även om man räknar ihop alla koncernens märken!
ADELSMAN PÅ VÄG UPPÅT
Rover Sverige AB har minskat från 1.140 till 191 bilar! Men det har sin naturliga förklaring. Tidigare har Rover som bekant sålts av BMW, men den brittiska delen är avstyckad, sönderstyckad och såld. En helt ny försäljningsorganisation är under uppbyggnad i Sverige. Båda märkena MG och Rover är mycket attraktiva. De erbjuder moderna modeller med hög kvalitet och suverän personlighet.
Rover torde aldrig bli någon bestseller i Sverige, men det har inte heller generalagenten hoppats på. Rover är en adelsman av den klassiskt brittiska skolan. Bilarna är dessutom prisvärda. Minskningen i försäljningen kan därför antas bara vara tillfällig.