Stockholms Bilsalong har en lång tradition sedan början av föregående sekel. Men snart fann arrangörerna att det var praktiskt omöjligt att hålla mässan kontinuerligt varje år.
Under vissa tidsepoker presenterade bilindustrin inte tillräckligt många nya bilmodeller och i krigs- och andra orostider minimerades bilförsäljningen. Under dessa perioder var det inte ekonomiskt försvarbart för bilimportörerna att lägga ned stora summor genom att engagera sig i en bilsalong.
Under de senaste decennierna har arrangörerna Sydexpo i samarbete med Stockholmsmässan funnit, att en tidsintervall på tre år var lämpligt.
När Stockholms Bilsalong slog upp portarna 2006 var den också större än någonsin. Vad som då speciellt märktes var, att många bilmärken hade större montrar än tidigare och därmed uppvisade ett bredare utbud. Det resulterade i att avdelningarna för nya bilar visuellt dominerade mässan. Ändå var tillbehörsavdelningen utvidgad mot förut. Samtidigt bojkottades mässan av några stora bilmärken som alltid tidigare varit på plats. Ett sådant märke var Mercedes-Benz. Man tyckte att det var för dyrt.
För en medelstor monter för nya bilar ligger kostnaderna idag runt sju-åtta miljoner och ett bilmärke med ett brett sortiment torde få räkna med den dubbla summan.
MAN HOPPAS PÅ 2010 ELLER 2011
Flertalet importörer av fabriksnya bilar hade redan bokat montrar och betalt in sina anmälningsavgifter. Samma sak med utställarna av tillbehör och reservdelar. Allt var förberett. Och den här gången siktade man på en ökad tillströmning av besökare. 2006 hoppades man på 200.000 besökare, men det kom bara 150.000 personer.
Men nu är bilindustrin inne i en omdaning med elbilar och hybrider. Övrig teknik förfinas för att minska bränsleförbrukningen och även formspråket på bilarna håller på att förnyas på ett djärvt och utmanande sätt.
Men så slog lågkonjunkturen till och en djup finansoro spred sig över världen. Den drabbade bankerna och eftersom de flesta bilköp finansieras, så blev också bilbranschen temporärt mycket illa åtgången med kraftigt minskad försäljning.
Tommy Bernshed, vd för Sydexpo, berättar att flera generalagenter ville backa ur och avvakta bättre tider. Det är ju så att indirekt stöder generalagenterna varandra, utan att det är deras avsikt! Med en halvtom bilsalong där flera bilmärken saknas, så kommer bara ett fåtal besökare. Det är inte då särskilt motiverat att själv som importör stå där med en dyr monter.
Det är mångfalden som skapar tillströmningen av besökare och detta gynnar samtliga utställare.
Tommy Bernshed kan idag inte utlova om det blir 2010 eller 2011 som Stockholms Bilsalong återkommer istället. Men den nuvarande lågkonjunkturen ser inte ut att bli alltför långvarig. Och behovet av fabriksnya bilar ökar naturligtvis kraftigt efter en period med låga försäljningssiffror.
Trots tunga moln i dagsläget ser framtiden mycket ljus ut för både bilindustrin och en framflyttad bilsalong!