Enligt Per Olsson, vd i företaget, var det inte någon överraskning att uppsägningen skulle komma. Han förklarar händelseförloppet som en del av tillverkarens målsättning att stegvis ta över och själva äga generalagenturerna i de olika länderna.
Per Olsson pekar på att tillverkaren började i södra Europa med Italien och Spanien och sedan följde Frankrike, England och Schweiz. Om nu Mazda har beslutat att skaffa egna importföretag i varje land i Europa, kan man naturligvis fråga sig varför det hittills endast är 6 länder som "erövrats" och av vilken orsak man hoppar över en lång rad länder i mellersta Europa för att ta över i Sverige? Ett land med samma generalagent sedan märket introducerades 1972!
Analytiker inom bilbranschen hävdar att en förändring inom Olle Olsson Bolagens högsta ledning för en del år sedan, har påverkat försäljningsresultatet i något som liknas vid en störtspiral.
Det har talats om inkompetens, men också om att ägarfamiljen tjänat så mycket pengar under de gångna åren, att det dåliga säljresultatet mer beror på ointresse än på inkompetens.
För 15 år sedan såldes nästan 14.000 Mazda per år i Sverige. Under 2001 såldes endast 3.034 bilar och om årets prognos håller i sig, så slutar årsförsäljningen på strax över 2.000 Mazda!
"DUKTIGA PÅ ATT SÄLJA SKIT"
Vi har talat med en genuin bilman som sålde fabriksnya Daf, Citroên och Alfa-Romeo i Göteborg i början av 70-talet. Företaget blev först i Göteborg som auktoriserad återförsäljare för Mazda, samtidigt som man då släppte Daf.
- Mazda 1300, 818 och 1600, som modellerna hette då, var väl egentligen riktiga skitbilar! Plåtiga, skramliga och ingen utrustning. Rostade duktigt gjorde dom också. Men de var billiga och hade en modern formgivning som sålde.
På den tiden hette företaget Hedströms Motor AB, men det är samma företag genom alla år. Enbart namnet har ändrats. Och visst måste man väl ha varit duktiga på att sälja de där bilarna. Japanska bilar hade dåligt rykte på den tiden och märket var ju nytt i Sverige, dessutom i hård konkurrens med dåvarande Datsun och Toyota.
- Vad jag kanske tyckte var märkligast, var att importörens eget folk vägrade att köra Mazda! Som återförsäljare fick man ju ganska ofta besök av generalagenten. Dessa besök var ägnade att stimulera oss att tycka om bilmärket och sälja fler bilar. Ändock kom aldrig någonsin en representant från importören bakom ratten på en Mazda. Nej, det var Rambler som gällde! Ja, AMC var ju det korrekta bilmärket, men i vissa länder som Sverige fortsatte man att sälja dessa amerikanska bilar under det gamla namnet Rambler. Varje gång uppmanades vi också enträget att ta upp försäljningen av Rambler och det var mer än en gång jag fick uppfattningen, att man var mer angelägen att öka försäljningen på Rambler än på Mazda!
NU FINNS BARA SUZUKI KVAR
En tid därefter tappade man agenturen för AMC och kvar fanns bara Mazda. Så kompletterades utbudet med Jaguar och nu senast Suzuki.
Osökt ställer man sig frågan om bolagets representanter valde att köra Jaguar när man skulle stimulera Mazda-handlarna? Bilmärket Jaguar förde i vart fall en tynande tillvaro i Sverige och för ett par år sedan miste Olle Olsson Bolagen även Jaguar. Den otvetydiga orsaken torde ha varit att Ford Motor Company köpte Jaguar-fabrikerna.
Och nu är det alltså dags att säga adjö även till Mazda! Återförsäljarföreningen ser dock händelseutvecklingen med en försiktig optimism. Man är inte överraskad över beslutet, man är inte särskilt orolig för framtiden, utan ser istället att nya positiva möjligheter kan uppstå!
Per Olsson har bara ett märke kvar. Suzuki med små, billiga bilar som innebär relativt små marginaler. Men han säger sig se framtiden an med tillförsikt och garanterar att man kommer att hålla sig kvar inom bilbranschen och fortsätta som en stark aktör. Ett djärvt uttalande från en som redan ligger på knä, om dock ännu icke golvad.