Året var 2006 när Sveriges miljömuppar lyckades placera en stor käpp i hjulet på den avfolkningshotade landsbygden. En striktare miljölag infördes som ganska omgående kom att kallas för ”mackdöden”.
Den nya lagen innebar att alla mackar som säljer över 1.000 kubikmeter drivmedel per år, måste också ha pumpar med förnybara bränslen. I realiteten innebar det ett tvång att investera i etanol (E85) eller fordonsgas.
Vid tiden för ikraftträdandet av den nya lagen fanns det 3.816 bensinstationer i Sverige. I slutet av 2012 var siffran nere i 2.716 stationer. ”Mackdöden” blev ett faktum som slog hårt och orättvist mot landsbygdens befolkning.
NU SKALL GLESBYGDENS MACKAR BEVARAS
Sedan 2006 har miljödepartementet beviljat dispens för en del bensinstationer, där en nedläggning skulle innebära en alltför stor olägenhet för ortsbefolkningen. Om inte det skett hade naturligtvis ännu fler tankställen redan försvunnit.
Men sedan den 1 augusti i år har lagen ändrats. Gränsen för att slippa kravet på förnybara bränslen har höjts från 1.000 liter/år till 1.500 liter/år. Det innebär att ungefär 1.355 berörs av lagändringen och deras möjlighet till överlevnad ökar högst väsentligt.
Av Jan-Eric C. Olfwenstam