En företagare, vars bolag köper bensin för drygt 100.000 kr/år, säger sig ha blivit kränkt och diskriminerad på Statoil i Skara. Händelsen ägde rum sista dagarna i juni 2009, men har först nu kommit till allmänhetens kännedom.
- Vi har handlat ganska mycket bensin, men även oljor, tidskrifter och enstaka gånger någon komplettering av livsmedel på den här bensinstationen. Det har skett kontinuerligt sedan sexton år tillbaka, säger företagaren.
En av de sista dagarna i juni i år, stannade mannen sin stora lyxbil på stationen. Denna gång enbart för att fylla en dunk med bensin till gräsklipparen.
- Alla inköp sker med kontanter eftersom en del inköp inte får debiteras på företagen, förklarar han.
Han berättar också att hans revisorer påtalat att bensinstationernas kvitton är undermåliga. Skatteverket kräver läsbara allegat som skall ha beständighet i tio år. Maskinskrivna kvitton bleknar och texten försvinner redan efter ett par år. Därför begär han alltid handskrivit kvitto.
- Det är en rutin som bensinstationerna är välkända med, åtminstone där jag och min personal tankar, säger företagaren.
Den här gången står en yngling bakom disken och hittar inte något kvittensblock varför han uppmanas att ringa sin chef. Men bakom företagaren står en annan irriterad kund och uttrycker sin åsikt, att man skall strunta i kvittot.
- Tydligen uppstår en stressituation för expediten som blir stirrig, berättar företagaren.
Hans irritation riktas då mot företagaren som uppmanas att omedelbart lämna butiken. När expediten inte får något gehör skärps tonen till vrede och företagaren beordras omedelbart lämna hela stationsområdet.
FLER KRÄNKNINGAR AVSLÖJAS
- Jag åkte ifrån bensinstationen och till mitt kontor. Därifrån ringde jag stationsföreståndaren och redogjorde för det inträffade, berättar företagaren.
Han får då reda på att ynglingen vikarierar på sommaren och att han självklart skall stanna på arbetsplatsen. Han följer i stort sett sin chefs instruktioner!
- För oss är kundservice A och O. Dessutom hör det till normal mänsklig hänsyn att inte i onödan fara ut med otidigheter mot andra människor, säger företagaren och fortsätter;
- Döm om min bestörtning när stationsföreståndaren berättar för mig i telefon, att han nyligen sagt åt en annan kund att flyga och fara! Denne kund hade också varit där och tankat gräsklipparbensin, men glömt plånboken eftersom han var fritidsklädd. Han fick sina 5 liter på kredit. Men när det gått mer än tre dagar ringde stationsföreståndaren upp honom och krävde betalning samma dag, annars var han portförbjuden på bensinstationen för all framtid. Efter berättelsen följde ett rått skratt, berättar företagaren.
SÄLJCHEFEN PÅ SVENSKA STATOIL INKOPPLAS
Dan Pettersson är säljchef i Göteborg för Svenska Statoil AB, västra regionen. Han blir uppringd av företagaren, som nu anser att det definitivt är uteslutet, att besöka nämnda bensinstation någon mer gång.
- Jag accepterar inte någon kränkande behandling. Tvärtom fordrar jag hundraprocentig respekt - och är faktiskt bortskämd att få den varhelst jag befinner mig, erkänner företagaren.
Han och Dan Pettersson kommer överens att skicka e-mail till varandra. Redaktionen har utan framgång sökt Dan Pettersson och har istället talat med informationsdirektören för Statoil i hela Sverige.
Hon finner historien fullständigt osannolik och bedyrar gång på gång, att allt detta strider mot den policy som Statoil skall stå för och även noga följas av den personal som finns på deras bensinstationer.
Företagaren har lämnat Statoil för gott och sakta sprids hans erfarenheter till andra företagare och vänskapskrets.
Måhända är denne företagare en aning tyngre och som han själv säger kräver oinskränkt respekt. Samtidigt frågar man sig hur något så osmidigt kan förekomma på en bensinstation? Visst, borta är det leende, uniformsklädda servicefolket på forna tiders bensinstationer. Men därifrån till att behandla stationens kunder nedlåtande är steget mycket långt.