Det börjar bli lite väl farsartat med alla ömkliga brister som de senaste åren har drabbat Toyota och Lexus. Visst minns vi deras reklamfilm där en bilägare stal ett Toyota-emblem för att hans bil lättare skulle bli godkänd av Bilprovningen? Nu torde tillverkaren sätta den reklamen i vrångstrupen!
På kort tid har namnet Toyota dragits ner i smutsen. Bilägare i främst USA flyr från märket. Andrahandsvärdet rasar, ständigt återkommande tidningsartiklar vittnar om än det ena felet, än det andra.
Enorma skadeståndsbelopp betalas in till NHTSA som är trafiksäkerhetsmyndigheten i USA. Orsaken är att Toyota hemlighållit trafikfarliga detaljer, som har varit kända för tillverkaren. Men som först nu kommit till NHTSA och allmänhetens kännedom.
1,7 MILJONER BILAR ÅTERKALLAS
Nu når oss beskedet att Toyota återkallar ytterligare 1,7 miljoner bilar runt om i världen. Orsaken är att man upptäckt bränsleläckage! Den modell som är mest drabbad är Toyota Avensis, hittills cirka 140.000 exemplar, spridda över världen.
Men det är alltså inte enbart Avensis det handlar om. Motsvarande brister har konstaterats på totalt 16 olika bilmodeller av Toyota! Hittills är det årsmodellerna 2000—2008 som har felet. Naturligtvis finns det anledning befara att brister upptäcks även på nyare årsmodeller.
Vad är det då för fel? Bränsleledningarna kan få sprickor som med tiden vidgas och leder till läckage. Sålunda är risken större på äldre årsmodeller eftersom sprickbildningen ännu inte uppstått på nya och nästan nya bilar. Nu har Toyota tvingats återkalla cirka 13 miljoner bilar, enbart under de senaste åren.
TOYOTA SIKTADE MOT TOPPEN MEN RASAR NU BRUTALT
Sedan Andra Världskrigets slut har Toyota sakta klättrat mot toppen med målsättningen att bli världens största biltillverkare. All japansk bilindustri fick gratislektioner i Detroit hur man bygger bilar. Företagen växte snabbt och snabbast av dem alla var Toyota.
Snart attackerade man den hand som hjälpt dem genom att marknadsföra sina produkter i USA. Japanska regeringen stöttade bilindustrin genom att subventionera exporten kraftigt. Samtidigt infördes skyhöga importtullar på bilar från andra länder.
Toyota gick förbi stora biltillverkare som Volkswagen, Fiat, Chrysler och Ford. Svårare var det att passera General Motors som var i en storleksklass för sig. Men ambitionen att bli störst fanns kvar.
Under decennierna hade man gått från riktigt dåliga bilar till allt bättre. Driftsäkerhet blev ett honnörsord och med tiden stod Toyota-logon som en garant för hållbara bilar. Något som ytterligare ökade efterfrågan.
I sin strävan att nå toppen ökade Toyota produktionen ytterligare. Den ordinarie arbetarstammen på Toyota hade blivit lärda att bygga bilarna noga och efterkontrollen var rigorös.
Men med ökade volymer tvingades man anställa fler arbetare. Personer som inte har gått den långa vägen, som inte besatt ”Toyota-andan”. Pressen på ökade volymer skapade ett högt arbetstempo och olidlig stress.
För ett par år sedan passerade Toyota GM och blev störst i världen. Kvalitet hos bilarna och ohälsa hos bilarbetarna offrades för att nå ”kejsartronen”.
Till god hjälp för att nå dit, hade Toyota den djupa lågkonjunktur som drabbade främst amerikansk bilindustri. GM föll och Toyota intog tätplatsen. Men nu har Toyota drabbats av en fruktansvärd baksmälla. Företagets ekonomi har försämrats med enorma skadestånd och böter. Försäljningen i USA sjunker som en gråsten. Andrahandsvärdet likaså.
Samtidigt har amerikansk bilindustri repat sig och redovisar ständigt allt bättre resultat. Vid årsskiftet 2010/2011 ledde fortfarande Toyota, men nu med en mycket knapp marginal.
Det kommer att behövas många år för Toyota att åter bygga upp det rasade förtroendet. Det sannolika är att man åter blir frånåkt av General Motors. Framtiden visar om, eller kanske rättare sagt — när!
Kommentarer
Ja det må jag säga, maken till svartmåleri får man leta efter!
Att redaktionen kan vara så blåögd att man inte kan se sambandet mellan den Amerikanska bilindustrins värsta kris hittills under efterkrigstiden och smutskastningen av den största konkurrenten säger en del om hur insnöad redaktionen måste vara.
Det senaste felet har visat sig på 140 bilar av 1,7 miljoner tillverkade, den felprocenten är det inte många europeiska bilproducenter som skulle klara av, det lutar mer mot 140 felfria och 1,7 miljoner Europeiska havererade och småfels irriterande bilar.
Har själv kört och ägt Avensis under de senaste 11 åren och har inte behövt ta till en enda svordom över några bilproblem, vilket tidigare var standard då jag körde Ww, Opel , Volvo, Saab.
När det havererar för dessa märken kan man som bäst räkna med att de lämnar lite goodwill
för materialet.
Ej reparations entusiast
I sin strävan att bli störst har bevisligen Toyota åsidosatt kvalitet, bevisligen anställt orutinerad personal och bevisligen sålt miljoner bilar, som man på goda grunder kan befara har allvarliga brister. Detta har ingenting med krisen i amerikansk bilindustri att göra, som pågick 2009—2010, men bevisligen har Toyota dragit nytta — eller rättare sagt, försökt draga nytta av det.
Det är inte MOTOR-LIFE Today som smutskastar Toyota. Det räcker så extremt bra med att den japanska biltillverkaren smutskastar sig själv!
Bevisligen har också Toyota erkänt en rad felaktigheter. Man har dessutom accepterat att betala stora skadestånd till NHTSA och ännu mer till drabbade Toyota-ägare i USA.
Det glädjer oss att du har erfarenhet av VW, Opel, Volvo och Saab. Det har vi också, plus några hundra bilmärken till som har körts mer än 400.000 mil under de senaste 40 åren! Men tack för ditt inlägg!
Tack för redaktionens svar!
Jag förstår att redaktionen består av USA bils entusiaster och det kan kännas ganska meningslöst att föra en debatt men jag ska göra ett försök ändå.
Ni verkar också ha svårt med att uppfatta vad som sker i kulisserna och spelet som sker mellan dessa stora bolag, ligger man som Amerikansk biltillverkare nästan för döden så tillgriper man vilka argument och smutskastningsmetoder som helst för att överleva.
Så visst finns det ett samband med krisen, se bara vilka påtryckningar och task spel som förekommer vid upphandlingar på jaktflygs sidan mellan konkurrenterna i USA och Europa.
Till era andra påstående
Anställt orutinerad personal ?
Vem gör inte det av Europas och USA s biltillverkare?
Prata med Adecco och många andra bemanningsföretag.
Till exempel det här med att gaspedals konstruktionen skulle ha ett tillverkningsfel, efter mycket ingående studier konstaterade Amerikanska myndigheter i år att det inte är något fel på konstruktionen.
Däremot kan det möjligen vara så att en matta gör att pedalen fastnar vilket Toyota nu åtgärdar .
Men någon ursäkt och återbetalning av skadestånd kan nog Toyota bara drömma om.
Till det här med mina erfarenheter av andra bilmärken, jag var också skeptisk till att köpa min första Toyota men ansåg mig tvingad att testa för jag var så himla trött på dessa ständiga reparationer och irriterande småfel som mina tidigare bilar av Europeiskt ursprung drogs med och dessa var inga vrak utan jag köpte nya bilar av dessa märken.
Mina erfarenheter har har utfallit positivt till Toyotas fördel.
Ej reparations entusiast
Ja, nu har vi fått en självgående Volvo men det talas det tyst om, jag skulle inte vilja råka ut för
den situationen mitt i trafiken, hade detta varit USA skulle nog nyheten varit allmänt känd.
Enda sättet att få stopp på den är tydligen att försöka stanna,lägga i femmans växel och släppa upp
kopplingen hastigt så motorn storknar.
Helst innan vev stakarna kröker sig vilket blir resultatet om inte föraren lyckas med ovanstående, har du en automatväxlad V50 så är det nog kört för dig.
Det finns en stor artikel om detta i Vi Bilägare i nr.2 Februari där felet beskrivs i detalj.
https://www.vibilagare.se/bloggar/hakan_backlund/vad-ar-det-for-fel-pa-v...
Ej reparations entusiast