Presentationen av Cadillac Ciel valdes till torsdagen den 19 augusti och platsen var det anrika Pebble Beach i California. Här samlas varje år den absoluta gräddan av världens exklusivaste samlarbilar. Märken som Cadillac, Stutz, Marmon, Duesenberg, Auburn, Cord, Hispano-Suiza, Isotta Fraschini, Bugatti, Lincoln, Packard, Bentley, Rolls-Royce och många andra. Dessutom är det normalt att det visas upp enstaka exemplar av unika conceptbilar, främst från 50-talet.
Men det är inte enbart gräddan av exklusiva samlarbilar som blixtrar under klarblå himmel. På plats är också en stor del av världens rikaste och mest framstående personligheter. Människor som har satt sin prägel både på sig själva och sin omgivning.
Med andra ord är Pebble Beach den självklara tummelplatsen när Cadillac skall visa Ciel. En utomordentlig lyxvagn som sannolikt kommer att gå i produktion, naturligtvis efter vissa modifikationer. Det är dags nu. General Motors gjorde oss besvikna över att conceptbilen Cadillac Cien inte började tillverkas. Än mer besvikna blev vi när conceptbilen Cadillac Sixteen, inte heller blev mer än ett läckert skådebröd.
Men åter har General Motors bevisat att man kan skapa utpräglat amerikanska lyxvagnar som andas anor, men med ett absolut modernt, futuristiskt utseende.
THE KING IS BACK
Ciel uttalas ”C-L” och är franska för himmel. Och nog var det många besökare som förnam att himmelriket hade kommit till jorden! Åtminstone till Pebble Beach. Cadillac Ciel är en 4-dörrars convertible med utmärkt plats för fyra personer. De bakre dörrarna är hängda i bakkanten för ett lättare insteg. Någon B-stolpe existerar inte.
Varje liten detalj är utformad för största möjliga bekvämlighet, men också med avsikten att vara oslagbar vad beträffar lyx och raffinerad stil. Den överdådiga inredningen består av fyra extremt bekväma säten, skilda av en elegant golvkonsol som visuellt smälter samman med interiörens helhet. Den börjar givetvis vid instrumentpanelen och fortsätter bakåt, där dess linjer smeker vidare uppåt och förenas med bakpartiet.
Studera instrumentpanelens utformning. Maximalt modern och ändå så otroligt vacker som på en Cadillac från 50-talet. Här skapas tradition med futurism i en orgie av fulländning!
Beskåda ratten. Moderna bilrattar brukar vara stereotypa klumpigheter — men icke i Ciel. Visst längtar man att greppa den och njuta av livet.
Inredningen domineras av träinslag av italienskt olivträd, handpolerad aluminium och finaste läder som är kantsytt på ett förstklassigt sätt.
VISAR VÄGEN TILL DEN NYA DESIGNEN PÅ CADILLAC
Ciel har lyckligtvis fått ärva den numera traditionella, moderna grillen från Cadillac, prydd av det gigantiska märkesemblemet. Samma sak med stående, knivvassa strålkastarhus, samt markerade och utskjutande framskärmar.
Som sig bör har motorhuven ansenliga dimensioner, trots att det bara finns en liten 6-cylindrig motor på 3,6 liter. Men med hjälp av direktinsprutning och dubbelturbo utlovas en effekt på 425 hk och ett vridmoment på 583 Nm.
Cadillac-folket nämner lite lågmält, att i händelse av produktion kommer Ciel att bli en hybridbil som även kan framföras i låga farter med elmotor. Bilen väljer automatiskt drivkälla för aktuellt tillfälle.
Motorn är givetvis längsmonterad fram och vagnen har permanent fyrhjulsdrift.
SER STÖRRE UT ÄN VAD DEN ÄR
Hjulbasen är 317,5 cm och längden 517,4 cm. Det är bara 2,4 cm längre än den kortaste versionen av Cadillac Escalade. Bredden på Ciel är måttliga 196,8 cm, Men Ciel ser ganska stor ut eftersom höjden har begränsats till endast 127,0 cm!
Intrycket förstärks av de 22x9 tums stora aluminiumfälgarna med polerade nickeldetaljer. Däcken håller dimensionen 265/35R22.
Intrycket av bilens storlek förstärks också av den tvärt avhuggna aktern som gör att bilens längd exponeras i sin helhet. I linje med märkets stolta tradition har Ciel antydan till stjärtfenor, givetvis prydda med knivskarpa, vertikala baklampor. En självklarhet på en riktig Cadillac! Och studerar vi slutligen vindrutan, så är den av compundmodell. Det vill säga ett mellanting mellan traditionell utformning och 50-talets pompösa panoramavindrutor!
Av: Jan-Eric C. Olfwenstam