Nu är det inte tal om någon liten begränsad tillverkningsserie i studiesyfte. 2011 Chevrolet Volt är klar att massproduceras. Fabriksanläggningen i Hamtramck, Detroit håller på att färdigställas och under 2010 börjar Volt att serietillverkas så det slår gnistor om det!
Ännu en gång blev General Motors först i världen att på ett storskaligt sätt marknadsföra en helt ny teknologi och skriver därmed ännu ett kapitel fordonshistoria. I början av 1900-talet tillverkades en rad olika elbilar, men deras konstruktion var helt annorlunda. Därför måste vi tala om en helt ny teknologi vad beträffar Volt.
Man förväntar sig en våldsam efterfrågan av Chevrolet Volt på den amerikanska hemmamarknaden och kan därför inte utlova några leveranser till Europa förrän ett år senare. Strax därpå beräknas GM-ägda Opel komma med en motsvarande eldriven bil. Efter ytterligare något år kan en del konkurrenter erbjuda marknaden eldrivna bilar.
Att General Motors väljer Chevrolet som första bilmärke för Volt, visar tydligt att man direkt från början satsar på en produktion i extremt stora serier och att det är den vanliga människan som är målgruppen.
VOLT KAN I PRINCIP KÖRAS HUR LÅNGT SOM HELST
När Volt är fulltankad med el garanteras den ha en räckvidd på minimum 40 miles (64 km), men om den sträckan inte räcker till för att nå ett nytt eluttag, så startar en liten bensindriven motor. Den driver inte bilen, utan istället en kraftig generator som förser batterierna med mer ström.
Rent teoretiskt kan således Volt köras hur långt som helst med eldrift. Föraren behöver inte riskera att bli stående utefter vägkanten med en strömlös bil.
För att ladda batterierna behövs ingen tankstation. Det går utmärkt att med en kabel från sin egen hushållsström plugga in den i bilen. Med helt tomma batterier behövs åtta timmar för maxladdning från ett 120 volts uttag. Men Volt kan lika bra laddas med 240 volt och klarar då en tankning från tom till full på enbart tre timmar.
I USA, där bensinen fortfarande är billig i jämförelse med i Sverige, räknar General Motors att Volt kan köras på en sjättedel av kostnaden för en bensindriven bil i motsvarande storlek. I Sverige torde den kunna köras på en tolftedel av kostnaden för en bensinbil (detta förutsatt naturligtvis att inte skatten på elenergi chockhöjs i Sverige)
150 HK OCH 160 KM/TIM SOM TOPPFART
Med en totallängd på bara 440.4 cm är Chevrolet Volt en liten bil. Men den rymmer fyra personer och utrymmet i sidled är ganska bra med en bredd på 179,8 cm och en höjd på 143 cm. Den är både bekväm att stiga i- och ur och man sitter med, för biltypen, gott om plats.
Inredningen är i tre färgfält och kan dessutom fås i ett flertal färgalternativ. Hela interiören och då främst instrumentpanelen är påtagligt futuristisk utformad med flertalet instrument samlade i en stor display framför föraren, där givetvis fartmätaren dominerar. Hastigheten visas, som sig bör på en framtidsbil, med digitala siffror.
Batteripaketet innehåller mer än 220 lithium-ion celler. Det är utformat som ett T och ligger dels i bilens längdriktning i mitten, mellan vänstra och högra sittplatserna. Dessutom på tvären en bit framför bakhjulen. Volt är framhjulsdriven och elmotorn är placerad vid vänster framhjul. Den ger en kapacitet på 150 hk och ett vridmoment på 370 Nm. Det räcker enligt tillverkaren till en toppfart på 160 km/t.
Där motorn normalt brukar sitta finns även på Volt en tvärmonterad bensinmotor, men går endast igång om strömmen i batterierna börjar ta slut. Den driver då en mellanliggande generator, vilket ger en försumbar bränsleförbrukning mot om dess uppgift skulle vara att driva hela bilen.
Och jodå, Chevrolet Volt ser faktiskt ut som en riktig bil även baktill. Den är nämligen försedd med avgassystem och ljuddämpare! Detta för den händelse att bensinmotorn skulle nödgas vara igång, så dess avgaser transporteras akterut.
NYTT BLANDAT MED BEPRÖVAT
Chevrolet Volt bygger faktiskt på en separat ram med längsgående balkar och tvärstag. Ramen löper i hela bilens längd. Framvagnen är individuellt fjädrad med spiralfjädrar och McPhersonben. Bakhjulen är upphängda i dubbla knäleder. Skivbromsar är standard runt om liksom elektriskt assisterad servostyrning.
En speciell sorts däck med extremt lågt rullmotstånd har tagits fram. Dessa sitter på 17 aluminiumfälgar. Detta med rullmotstånd och lågt luftmotstånd har Chevrolet lagt ner hundratals och åter hundratals med timmar på i vindtunnel. Därför har produktionsmodell ändrats i en del designmässiga detaljer.
För att Volt skall se trevlig ut även i fronten, har den försetts med en grill i konventionell stil. Men eftersom en grill släpper in en del luft störs luftströmmarna med ett högre luftmotstånd som resultat. Därför är grillen på Volt enbart en fejkad utsmyckningspryl och således lufttät.
Den faktiskt eleganta takformen liksom karosserisidorna har formats med tanke på lägsta luftmotstånd. Att det sedan råkade bli visuellt tilltalande är bara en bonus man fick på köpet.
Något pris har naturligtvis ännu inte satts, men en kvalificerad gissning är ett svenskt pris på SEK 375.000 när de första exemplaren kommer hit. Man är också helt klar över, att så snart produktionen av batterierna har kommit upp i antal, så kommer priset för Volt att minska märkbart. Som vi vet har massproduktion den effekten på prislappen.
Med Chevrolet Volt gör bilindustrin ett viktigt genombrott för bilismens fortsatta överlevnad! I en tid med hysteriska miljömuppar och hjärndöda regeringar som ständigt höjer drivmedelsskatten, har bilen som företeelse varit i det närmaste utrotningshotad.
Med Chevrolet Volt (och dess efterföljare) kommer en mycket stor andel av framtidens vagnpark att vara eldriven. Ett alldeles utmärkt alternativ för nästan all urban trafik. Den är inte heller något hot mot konventionellt drivna bilar, vilka även fortsättningsvis kommer att behövas för längre körsträckor. Den naturliga lösningen för många familjer torde alltså bli en eldriven bil som används för all närtrafik och en stor konventionell bil för längre landsvägskörning. Och om lyckan står oss bi kanske alla vridna gaphalsar därmed stänger igen matklykan!